IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призовава за фискални мерки срещу нарастващото неравенство

Според фонда неравенството в някои страни се е повишило рязко, особено в големи като САЩ и Китай

20:10 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Страните по света страдат от последиците от нарастващото вътрешно неравенство и трябва сериозно да помислят за преразпределението на богатствата чрез данъчна политика и трансферни плащания, обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Макар като цяло глобалното неравенство да е намаляло през последните десетилетия заради икономическия растеж на страни като Китай и Индия, неравенството в някои страни се е повишило рязко, особено в големи като САЩ и Китай. Фондът предупреди, че прекомерното неравенство може да намали икономическия растеж.

Прогресивното данъчно облагане и трансферните плащания са ключовите компоненти на ефективното фискалното преразпределение, се посочва в доклада "Фискален монитор" на МВФ.

Препоръките на МВФ изглежда се разминават с вижданията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, чиито нови данъчни предложения се основават главно на намаляване на данъците за компаниите и на богатите.

В доклада си МВФ посочва, че спадът на общото световно неравенство през последните 30 години, който е резултат на глобализацията и технологичния прогрес, прикрива дълбоки проблеми в страните.

За същия период 53 процента от страните отчитат повишаване на неравенството в доходите, посочва МВФ. Латинска Америка остава с най-голямото неравенство в света.

Особено силно е нарастването на неравенството в развитите икономики, но то се разпространява по целия свят.

В много развити икономики, като САЩ например, повишаването на неравенството е резултат от по-голямата концентрация на богатство в най-заможния един процент от населението.

МВФ препоръчва също така да се намалят различията в образованието, за да се премахнат неравенствата в доходите, допълва Франс прес. 

В същото време фондът предупреди днес за засилени рискове за финансовата стабилност на Китай във връзка с размерите, сложността и темповете на растеж във финансовата сфера на страната. Това се казва в представения днес Доклад по въпросите на глобалната финансова стабилност.

"Постоянният растеж в Китай и твърдите политики във финансовия сектор през последните тримесечия намалиха безпокойството във връзка с възможно забавяне на растежа в краткосрочна перспектива и негативни вторични ефекти за световната икономика. Размерите, сложността и темповете на растеж във финансовата сфера на Китай обаче сочат повишаване на рисковете за финансовата стабилност", отбелязват специалистите на МВФ.

Те обясняват, че активите на китайския банков сектор са се увеличили от 240 процента от БВП в края на 2012 година до 31 процента от БВП тази година. 

"Освен това разширеното използване на краткосрочно финансиране на едро и "сенчестото кредитиране" е довело до засилване на уязвимостта на банките", отбелязват авторите на доклада.

Според тях Пекин се е сблъскал с необходимостта "точно да балансира втвърдяването на политиката във финансовия сектор и забавянето на икономическия растеж". "Забавянето на темповете на растеж на сенчестото кредитиране, макар и умерено, ще се отрази негативно на рентабилността и по-широкото предоставяне на кредити от малките и средните банки", заключава докладът на МВФ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още