IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Рецесията ще е поне толкова лоша колкото предходната финансова криза

Фондът смята, че през 2021 г. ще видим възстановяване

20:18 | 23.03.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че очаква глобалната рецесия тази година да бъде поне толкова лоша, колкото по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, последвана от възстановяване през 2021 г., пише Bloomberg.

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в изявление след конферентния разговор с централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20. Георгиева посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика.

„Тези смели усилия не са само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло“, гласи изявлението. „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт“.

Изявлението на МВФ последва спешния разговор на Г-20 в понеделник за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и работата по съвместен отговор на кризата. Отново днес Федералният резерв обяви серия от мерки, включително за домакинствата и служителите, за които несигурностите нарастват.

МВФ заяви, че работи в тясто сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор и отново посочи, че е готов да разгърне целия си капациет за кредити за 1 трлн. долара.

За да има възстановяване следващата година, „от първостепенно значение е да се приоритизира ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде“, заяви Георгиева. „Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 4
be_google
преди 4 години
нищо лошо не се е случило- народа масово в болнични, карантини марантини, все едно е август!!! Тая година ще е царска за търговията в ЕС. Всичко се изкупи и по инер;ия много стоки от първа необходимост ще се купуват поне още 1-2 години за да си имат хората запаси за черни дни....тва тука в Западна Еуропа дета нямат хартия за дупетата ще им държи влага цяла гентерация. АКО ВСИЧКО СВЪРШИ ДО 1 МЕСЕЦ ЩЕ СМЕ НА ПЛЮС.....АКО....ДАЙ БОЖЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
polki
преди 4 години
МВФ: Рецесията ще е поне толкова лоша колкото предходната финансова криза__________пак ще си ревизирате прогнозите ..... а това често взе да ви се случва в последните години, но ви свикнахме вече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
be_google
преди 4 години
аПсолютно *** кефи отговора ти! Горбито тщеславен и хиляди такива агенти на фащ...1992 едни бг малоумия дадоха сатаНАТОвска турция всичките ни кюрди агенти....що народ беше изклан по стара балканска традиция. Ама както и да е днес ще е зелен ден тук драгари, на да грухтиме ли акциЙ или да почакаме - ако някой сподели без да е препоръка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Другарката Георгиева вместо да каже дали вече ударихме дъното и да почваме с покупките на прекрасни бълг акции та дрънка за войни и глупости....абе тия с климактериума все апокалипсиси и войни виждат бре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
kane
преди 4 години
...и какво стана сега. "който нож вади от нож загива" ли стана ситуацията?Комунистическата партия на китай да приемат нов пожизнен член - г-н Тръм, заради приноса си да направи "Китай пръв" и да си го вземат за златен пенсионер и да си го дондуркат и глезят както американците постъпиха с г-н Горбачов и родата му до девето коляно в Швейцария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Това че Запада не произвеждал абсолютно нищо наистина ли го написа? Ако ми кажеш едно единствено нещо което не се произвежда от Запада ще те призная за велик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
toto 2
преди 4 години
Сега ще се правят на спасители ,класика в жанра :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Европа и САЩ не произвеждали нищо, а??!Ееех, мъко, мъкоооо...!Да, мозък наливен не се продава, но поне има свободен достъп до информация в наши дни.Да не говорим за европейските и американските заводи в чужбина.А даа, Германия произвеждала щото половината била в източния блок преди, аааахаха, Боже, прибери се вересиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
За каква война бълнуваш? Кой ще я води, днешните младежи не са стъпвали даже в казармата, те ли ще я водят? Или бъдещите поколения, които или ги няма или са от малцинствата само? Война наистина ще има и тя война с цел опазване на българската държавност и каквото е останало от европейската цивилизация - а не война за територия, влияние и други такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Painkiller
преди 4 години
Ако Германия избегне инфлацията, а другите не, това значи разпад на Еврозоната - правилно ли съм те разбрал? Само че тогава Германия се лишава от голям дял от пазара си, а само Китай не може да осигури равновесие. Не знам как може да се спаси поединично само Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още