Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: Санкциите срещу Иран дърпат надолу растежа на регионалните икономики

Това би могло да засегне доверието на инвеститорите, а оттам да се стигне до изтичане на капитали и натиск върху валутните курсове, подчертават експертите

МВФ: Санкциите срещу Иран дърпат надолу растежа на регионалните икономики

Снимка: Архив Ройтерс

Американските санкции срещу Иран и нестабилността, наред с колебанията на цените на петрола, оказват натиск върху растежа на икономиките от района на Близкия изток и Северна Африка, известен със съкращенията МЕНА, се посочва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който бе представен днес в Дубай.

В икономическите си регионални прогнози МВФ предупреждава, че за страните от МЕНА хоризонтът се помрачава заради несигурността, свързана с конфликтите и недостататъчния икономически растеж, информираха световните агенции, допълва БТА. 

Още по темата

Резултатът: това би могло да засегне доверието на инвеститорите, а оттам да се стигне до изтичане на капитали и натиск върху валутните курсове, подчертават експертите на МВФ.

Според тях икономиката на Иран, който е третият по големина производител на петрол в ОПЕК, вероятно ще се свие с 6% тази година след отчетените минус 3,9 на сто за 2018 година, посочва АФП.

Директорът на отдела за Близкия изток и Централна Азия на МВФ Джихад Азур заяви пред АФП, че прогнозата за - 6 на сто е била направена преди Вашингтон да отмени изключения за някои страни да купуват ирански петрол. Това означава, че иранската икономика би могла да се свие още повече.

Инфлацията в Иран може да достигне 40%, допълва експертите на МВФ, цитирани от ройтерс.
Заради такова неблагоприятно развитие на положението в Иран, който е втората икономика в региона след Саудитска Арабия, икономиките на страните износителки на петрол от района МЕНА ще отчетат много слаб растеж от 0,4% през 2019 година спрямо 0,6% през миналата, прогнозира МВФ.

Страните вносителки на петрол се очаква да имат икономически растеж от 3,6 на сто тази година в сравнение с 4,2 на сто през 2018 година.

Конюнктурата на страните от Съвета за сътрудничество в Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединени арабски емирства, Оман, Катар и Кувейт) вероятно леко ще се подобри и те ще имат растеж от 2,1 на сто през 2019 година спрямо 2% през 2018 година.

Според МВФ растежа на региона МЕНА ще остане слаб тази година - 1,3 на сто спрямо 1,4 на сто през 2018 година. През идната година очакванията са той да скочи до 3,2 на сто.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Конвенция на МОТ ще защитава служители от насилие и тормоз на работното място