Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ: САЩ трябва да се съсредоточат повече върху рисковете от инфлация

Силното възстановяване на икономиката и мащабът на инфлационния натиск варират значително в отделните страни

МВФ: САЩ трябва да се съсредоточат повече върху рисковете от инфлация

Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд предупреди за засилване на инфлационния натиск, особено в САЩ, и за нова несигурност заради варианта омикрон на COVID-19 и допълни, че централните банкери в САЩ трябва да се съсредоточат повече върху рисковете от инфлацията, предава Ройтерс.

В блог публикация в петък главният икономист на МВФ Гита Гопинат и Тобиас Ейдриън, ръководител на подразделението за парична политика и капиталови пазари на фонда, предупредиха, че новият ръст на пандемията и вариантът омикрон рязко са увеличили несигурността пред перспективите за световната икономика.

Според тях обаче силното възстановяване и мащабът на инфлационния натиск варират значително сред страните и отговорът на държавните ръководители може да бъде определен според конкретните обстоятелства във всяка икономика.

В САЩ, където цените на потребителските стоки достигнаха 31-годишен връх през октомври, има основания за парична политика, която взема повече предвид рисковете от инфлация, в сравнение с други развити икономики, включително еврозоната, отбелязват ръководителите на МВФ.

Още по темата
„Би било уместно Федералният резерв да ускори ограничаването на покупките на облигации и повишаването на лихвите“, пишат икономистите в унисон с изказването на председателя на Фед Джером Пауъл тази седмица.

Според МВФ след време на други страни също може да се наложи да затегнат паричната политика по-рано от очакваното, ако инфлационният натиск стане твърде повсеместен.

Икономистите призовават държавните ръководители да бъдат гъвкави, съсредоточени върху данните и внимателно да комуникират действията си, „за да не предизвикат пазарна паника, която може да има вредни последици“, особено върху нововъзникващите и развиващите се икономики.

Според Гопинат и Ейдриън растящите цени на енергията и на храните са стимулирали ускоряването на инфлацията в много страни, а глобални фактори като високите цените на суровините може да продължат да засилват натиска през 2022 г.

Макар че е вероятно инфлацията да остане висока и през 2022 г. в редица страни, индикаторите за очакванията за инфлацията в средносрочен и дългосрочен план остават близо до целите на ръководителите в повечето икономики, отбелязва МВФ.

Очакванията за инфлацията в дългосрочен план са нараснали в САЩ, но са останали близо до историческите средни равнища и продължават да са устойчиви. Очакванията за инфлацията в еврозоната са нараснали, но според прогнозите ще се доближат до целта от 2% на Европейската централна банка.

Изключение е Турция, където очакванията рискът от инфлацията да стане неконтролируем са очевидни на фона на смекчаването на паричната политика въпреки ускоряващата се инфлация.

Според МВФ ускоряването на инфлацията се дължи на множество фактори, включително растящото търсене, нарушаването на предлагането и натиска върху заплатите на някои трудови пазари.

Фондът очаква разминаването в търсенето и предлагането да намалее с течение на времето, смекчавайки част от натиска върху цените, тъй като забавянето на морските превози и на доставките и недостигът на полупроводници вероятно ще се подобрят през второто полугодие на 2022 г.

Но нарушаването на предлагането и високото търсене са се задържали повече от очакваното и сега инфлацията вероятно ще се задържи по-висока за по-дълго време от първоначалните прогнози, пише МВФ.

Фондът допълва, че закъсняла реакция на Фед за предотвратяване на рисковете от инфлацията може да доведе до волатилност на пазарите и да създаде проблеми в други страни, особено в нововъзникващи или развиващи се икономики.

За да се избегне това, промените в политиката трябва да бъдат добре комуникирани, но нововъзникващите и развиващите се икономики трябва също така да се подготвят за растящи лихви в развитите икономики, като договорят удължаване на дългови падежи, където е възможно, пишат авторите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А фактът за неконтролираното печатане на парични знаци , като причина за инфлацията , остава някак си настрани!

Още от Други
Балансът в пиково натоварване няма да е достатъчен за зелените енергийни мрежи