IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Саудитска Арабия трябва да привлече повече частни инвестиции

Фондът приветства мащабния план за реформи, но посочи, че той не е достатъчен

15:41 | 26.04.16 г. 7
<p>
	Масуд Ахмед, директор на МВФ за Близкия изток и Северна Африка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Масуд Ахмед, директор на МВФ за Близкия изток и Северна Африка. Снимка: Архив Ройтерс

След редица предупреждения от страна на Международния валутен фонд (МВФ) към износителките на петрол от Близкия изток Саудитска Арабия представи в понеделник своята „Визия 2030“ - план за диверсифициране на икономиката. Според МВФ обаче програмата не е достатъчна, пише WBPonline.

Директорът на МФВ за Близкия изток и Северна Африка Масуд Ахмед приветства във вторник 15-годишния план за реформи. В интервю за CNBC обаче той заяви, че Саудитска Арабия и съседките й от Персийския залив трябва да се фокусират повече върху привличането на частни инвестиции.

„Смятам, че това е правилният подход предвид нивото на амбиция и от гледна точка на цялостен подход, защото икономиката на Саудитска Арабия е изправена пред големи предизвикателства“, казва Ахмед. „Те са изправени пред бюджетни дефицити, които няма да са устойчиви при актуалните и прогнозни цени на петрола и имат модел на ръст, генериран предимно от петрола, така че диверсифицирането на икономиката и търсенето на балансиран бюджет е правилният подход“, допълва той.

„Визия 2030“ включва регулаторни промени, както и реформи в бюджета и политиката, които имат за цел да създадат „проспериращо и устойчиво икономическо бъдеще“. Освен това режимът в Рияд обяви процеса по приватизация на до 5% от държавния петролен гигант Saudi Aramco, както и създаването на най-големия суверенен фонд в страната, който според принц Мохамед бин Салман ще надхвърли 3 трилиона долара.

Планът включва и увеличаване на дела на жените на трудовия пазар от 22 до 30%.

Според МВФ ключово за Саудитска Арабия е как да гарантира, че всички реформи ще бъдат прокарани, както и че ще има институционален капацитет за постигане на целите.

„Смятам, че голяма част от растежа трябва да дойде не от инвестиции на публични средства, а от привличане на частни инвестиции, тъй като в Саудитска Арабия и в много други страни от Персийския залив моделът на растеж включваше държавата като ключов играч“, посочва Масун Ахмед. „Продължавайки все по-напред, финансирането на икономическата активност трябва да дойде от частни компаниии, като държавата играе традиционната роля на регулатор“, допълва той.

В понеделник МВФ предупреди, че износителките на петрол от Близкия изток трябва да се приготвят за нова реалност в цените на петрола и да приспособят икономиките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
с теб това е невъзможно, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
мерси, да ти се връща здравето :):) ето ме, търсиш суперинтелект и идвам ... само да разбера кво питаш де и за кво ти трябва :):)еми пари на кой не му трябват бе, НеБелий ? обаче що търсиш нас, по скоро се обърни към ниските интелекти които говореха че на Русия пари не и трябват, щото си имала нефт и ресурси, нека те ти обяснят този парадокс щото и там дереджето е същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
През 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става.През 1974г. Кинг Хъбърт даде показания пред Конгреса на САЩи затова Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и има държ.доклад за запасите на петрол и и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Трябва да почетеш малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и размислиш как се образува петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
+10 ! Хаха , браво...очертава се много "интелектуален" спор...след малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Насе , успокой топката че напоследък много ти се събра...петролът няма да свърши , даже видиш че има и свръхпредлагане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Те затова ще инвестират 2 трлн. във ВЕИ и разбирам ,че МВФ няма да каже директно ,че свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231тоест те го казах заобиколно в Петрол и световна икономика'' от икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniОстаналото съм го обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още