IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Световната икономика се възстановява по-бавно от очакваното

Трябва да бъдем много притеснени за пътя на възстановяването, смята главният икономист на институцията Гита Гопинат

14:15 | 12.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната икономика се възстановява по-бавно, отколкото се очакваше, и ще носи трайни белези от преживяното. За това предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

МВФ ще публикува по-късно този месец прогнозите си за икономически растеж, които ще са „много вероятно по-лоши“ спрямо април, въпреки че налице е „подчертана несигурност“ около очакванията, заяви главният икономист на институцията Гита Гопинат във видео от 4 юни, подготвено за седмия годишен Asian Monetary Policy Forum.

„Трябва да бъдем много притеснени за пътя на възстановяването“, заяви Гопинат, посочвайки дълбочината на кризата, необходимостта от пренасочване на работни места, настъпването на фалити, въпросите за несъстоятелността и промените в потребителското поведение. „Много от тези променливи показват значителни плашещи ефекти“, посочи тя.

Според оценката на МВФ от април световната икономика ще се свие с 3% през тази година – най-голямото намаление от Голямата депресия насам, като очакванията на институцията са за дори още по-тежки последствия, ако коронавирусът се задържи. Според анализа растежът ще се възстанови през 2021 г. с 5,8%.

 По думите на Гопинат азиатските икономики продължават да се възстановяват и като цяло се справиха по-добре с ограничаването на епидемията. Дълбокото интегриране на азиатската икономика с тази на Китай, където „ограничаването работи доста добре“, може също да е оказало „умерено позитивен“ ефект за региона, допълни тя.

В същото време отворените икономики в Азия са особено уязвими на сътресения в глобалната търговия. Паралелно необходимостта от външно финансиране и фискалната уязвимост остават на дневен ред при развиващите се пазари, дори и след получаването на ликвидни инжекции, посочи тя. Според Гопинат геополитическите въпроси, като американо-китайската търговска война и напрежението в Хонконг,също продължават да увеличават риска в Азия и по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Ха ха ха ха ха....Накратко...плашете хората ежечасно,ежеминутно,всеки ден ,24 часа с този коронавирус,ограничавайте и чакайте възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още