Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Н. Янков: Възстановяването на пазарите в момента не стъпва на реални фундаменти

По-скоро става дума за оптимизъм от страна на инвеститорите, твърди управляващият партньор в Expat Capital

Н. Янков: Възстановяването на пазарите в момента не стъпва на реални фундаменти

Снимка: Pixabay

Постепенното възстановяване на пазарите, което наблюдаваме през последните 3-4 седмици, е породено от оптимизъм, а не от реални фундаменти. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria

"Американският индекс Russell 2000, който отразява състоянието на икономиката на САЩ по-добре от S&P 500, далеч не се е възстановил до нивата си през февруари преди кризата. Тоест, гръбнакът на американската икономика – производителите и компаниите от сектора на услуги, не успяват да привличат инвестиции и да защитат стойностите на акциите си от февруари". 

Той отбеляза, че големите технологични компании като Amazon, Facebook и Google движат индекса S&P 500 нагоре. "Те спечелиха от тази криза. Техните приходи нараснаха и ето защо тяхната тежест в индекса е по-голяма", допълни Янков.

"Има пренареждане на инвестиционната карта на развитите икономики, където някои са печеливши и други са големи губещи. Сред губещите са компаниите от енергийния сектор, банковите акции също са засегнати доста заради очакванията за рецесия", коментира още той.

Според него човек вече трябва да има секторен подход в инвестирането.

"Широкото индексно инвестиране не е достатъчно в тази ситуация. Има сектори, които ще се представят по-добре в бъдеще. Те са свързани с онлайн платформите, електронната търговия и дигиталната комуникация", твърди Янков.

Той посочва, че секторът на недвижимите имоти ще бъде силно засегнат. 

"Секторът на недвижимите имоти, туризмът, транспортът и финансовият сектор в Европа няма да са същите след кризата. Потребителските навици ще са променени. Хората няма да пътуват толкова много. Портфейлите на банките ще бъдат влошени заради ръста на безработицата и хората няма да могат да си обслужват със същия успех кредитите". 

Цялото интервю можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
driverf1 до: ivan.kostov.39
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те едни пари дават в САЩ че няма накъде.....,ако не се подготвят за хипер инфлация,здраве му кажи.....
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Те САЩ за това имат правителство, за да се грижи за хората да имат пари и потреблението да не пада, не като в България, да дават кредити..... Ако слушате тоя, - ще купите акции, когато вече са скъпи. Купува се сега, когато са евтини и се продава, когато икономиката е добре и са скъпи!

Още от Други
Fitch понижи рекордните 33 суверенни рейтинга и това не е краят