Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Над 150 компании призовават за декарбонизация на корабоплаването до 2050 г.

Около 90% от световната търговия преминава през морските транспортни връзки и глобалното корабоплаване представлява близо 3% от световните въглеродни емисии

Над 150 компании призовават за декарбонизация на корабоплаването до 2050 г.

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Повече от 150 водещи компании и организации, включително големи петролни компании и пристанищни власти, призовават световната корабоплавателна индустрия да бъде напълно декарбонизирана до 2050 г. и искат правителствата да засилят действията си в сектора.

Около 90% от световната търговия преминава през морските транспортни връзки и глобалното корабоплаване представлява близо 3% от световните емисии на въглероден диоксид. Заради това секторът е поставен под все по-силен натиск да стане по-чист.

Корабоплавателната агенция на ООН - Международната морска организация (IMO), посочва, че има за цел да намали общите емисии парникови газове от корабите с 50% спрямо нивата от 2008 г. до 2050 г., но индустриалните групи призовават за ускорени действия от правителствата.

В последната инициатива компании и групи - от корабоплаването, чартърите, финансите, пристанищата и производството на горива, казват, че са необходими по-строги мерки, за да се гарантира, че секторът ще изпълни климатичните цели, определени от Парижкото споразумение, което се стреми да ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий.

Още по темата

„Нямаме много време“, казва Уго де Стооп, изпълнителен директор на водещата танкерна компания Euronav. 

Инициативата „Призив за действие“, разработена от Световния икономически форум, Глобалния морски форум и други партньори, посочва, че декарбонизацията на корабоплаването може да се случи „само с необходимата спешност и мащаб“, ако правителствата и регулаторите установят подходящи политически рамки.

„Политиците имат историческа възможност да ускорят този процес чрез въвеждане на глобален данък върху въглеродните емисии за морски горива, за стимулиране на декарбонизацията и стимулиране на инвестициите в горива и плавателни съдове с нулеви емисии“, коментира Джереми Уиър, главен изпълнителен директор на търговската компания Trafigura, пред Ройтерс.

Говорител на ИМО посочва, че агенцията на ООН има "ясен план за работата в бъдеще", включително обсъждане на допълнителни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове от кораби, които ще предоставят на държавите членки "възможност да преразгледат настоящата стратегия и да представят предложения за нови амбиции".

Сред другите, подписали инициативата, са контейнерните линии AP Moller - Maersk, MSC и Hapag Lloyd, петролните компании BP и Royal Dutch Shell, миннодобивните групи BHP и Rio Tinto, агрогрупите Cargill и Bunge и други, вкл. пристанищата в Ротердам и Антверпен, както и администрацията на Панамския канал. 

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
nickzl до: Императорът
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Глобалното затопляне води до ледников период. Това е всеизвестен и научно доказан факт, но някак си все убягва на плиткомозъчните хейтъри. Жалко, че те са като *** - все оцеляват, но и тяхното време ще дойде. Никой не може безнаказано да е*ава с Природата.
1
 
2
 
2
преди 4 седмици
Впрочем - морски транспорт е имало и преди нефтът и преди въглището - с платна и гребла - ама е тегава работа... :)
1
 
3
 
1
преди 4 седмици
Зеленият к(г)ретенизъм в действие !!! ВР и Шел сега са ми основна цел... да ги разкарам от портфейлът си. Компании които полагат колосални усилия... да се САМОУБИЯТ !!! Тинтата и ВНР луди ли са? Не се ли замислят как ще си транспортират продукцията? Докога тоя мазохизъм на бизнесът... заради една ИЗМАМА? Едва навлязохме в третото десетдневие на септември, а се "радваме" на почти зимни температури в първия есенен ден !!! Къде е това "глобално затопляне", ш*бани ненормалници?

Още от Други
Великобритания и Нова Зеландия сключиха търговско споразумение