IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатата една десета от хората произвеждат половината от въглеродните емисии

По-бедната половина от човечеството пък създават само 10%, сочи доклад на Oxfam

18:32 | 02.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-богатата една десета от световното население произвежда 50 процента от въглеродните емисии, а по-бедната половина от човечеството - само 10 процента. Това сочи оповестен днес доклад на Oxfam, цитиран от Ройтерс.

Въглеродните отпечатъци на най-богатите 10 процента са средно 11 пъти над показателя за най-бедните 3,5 милиарда души на планетата.

Докладът съвпада с конференцията за климата в Париж.

Едно от най-големите препятствия пред преговарящите от 195 страни е как да намерят милиарди долари, от които се нуждаят развиващите се държави, за да спрат да използват изкопаеми горива и да се приспособят към тежките изменения във времето, предизвикани от климатичните промени.

Най-бедните са най-застрашени от суша и супер бури, свързани с промените в климата, отбелязва агенцията.

"Климатичните промени и икономическото неравенство са неразривно свързани и заедно създават едно от най-големите предизвикателства на 21-ви век", коментира в съобщение Тим Гор, ръководещ политиката за храни и климат на Oxfam.

"Париж трябва да бъде началото на изграждане на една по-човешка икономика за всички - не само за имащите, най-богатите и най-големите емитенти, но и за нямащите, най-бедните хора, които са най-малко отговорни и най-уязвими от климатичните промени", допълва той. (БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още