IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият 1% скоро ще има повече от останалото население на света

Бедните понасят двоен удар от неравенството - те получават по-малък дял от богатството, което пък е засегнато от самото неравенство, посочват от Oxfam

11:15 | 19.01.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-богатият 1% скоро ще има повече от останалото население на света

Най-богатият 1% скоро ще притежава повече от останалата част от населението на света, сочи проучване, проведено от благотворителната група Oxfam, съобщава ВВС.

Изследването на организацията показва, че делът на световното богатство, собственост на най-богатия 1 процент, се е увеличил от 44% през 2009 г. до 48% през миналата година.

Ако се запази сегашната тенденции, Oxfam очаква най-богатият 1% да притежава повече от 50% от световното богатство до 2016 г. 

Изследването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос.

Годишната среща привлича водещи политически и бизнес лидери от цял свят. Изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянима, която ще е съпредседател на събитието, каза, че ще настоява за спешни действия за свиване на пропастта между богати и бедни.

В изявление в навечерието на форума Бянима посочи, че мащабът на глобалното неравенство е "просто потресаващ". "Време е нашите лидери да се заемат с мощните интереси, които стоят на пътя на един по-справедлив и по-проспериращ свят, иначе битката с бедността ще се върне с десетилетия назад.“

„Бедните понасят двоен удар от нарастващото неравенство – те получават по-малък дял от икономическата баница, а тъй като силното неравенство засяга растежа, то баницата е по-малка“, изтъква тя.

Благотворителната организация приканва правителствата да приеме план от седем точки за справяне с неравенството, включително затягане на мерките срещу укриването на данъци от фирми, както и преминаването към екзистенц-минимум заплата за всички работници.

Oxfam посочва, че състоянието на 80-те най-богати е колкото това на по-бедната половина от човечеството. 52% от световното богатство, което не е собственост на най-богатия 1%, пък се се притежава от най-богатите 20%.

Проучването идва само ден преди традиционната реч за състоянието на Съюза на американския президент Барак Обама, в която той се очаква да призове за увеличаване на данъците на богатите, за да се помогне на средната класа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Аз разглеждам нещата от малко по-различен ъгъл.Защо приемаме западния стандарт на живот за критерии, по който сравняваме всички останали страни и народи?Някой дава ли си сметка, в какви условия са живели 99% ( да не кажа 99,9999% ) от световното население само до преди 100-150 години?И тези условия на живот са били стандарт за последните 2000 години, че и преди това, до колкото има писана история.Някой дава ли си сметка, че западния стандарт на живот, такъв, какъвто го познаваме от последните 40-50 години се дължи на непрекъснато трупане на дълг, както държавен дълг, така и частен дълг и че този модел е изчерпан. Нито държавите могат да поемат повече дълг, нито гражданите могат да поемат повече дълг.Настоящата икономическа и финансова криза не е нещо временно, което ще се преодолее след година или две. Някои икономисти нарекоха настоящата икономическа и финансова криза НОВАТА РЕАЛНОСТ.От тук на сетне ще бъдем свидетели на бавно обедняване на населението в развитите страни ( макар, че това се наблюдава специално в САЩ от 40 години вече, Европа има да догонва за доста по-кратко време ), спадане на стандарта на живот и висока безработица.Защо някой не каже, как са живели хората в Сомалия ( моля никой да не опонира, че Сомалия не е съществувала преди 200-300-400 г., просто илюстрирам ) и подобни страни през последните 1000 или 2000 години и да го сравни със сегашния им стандарт на живот. Едва ли ще има голяма разлика. Даже може да се окаже, че сега живеят малко по-добре - тук-там електричество, тук-там канализация и водопровод, тук-там болница и училище.Последните 100 години просперитет са една малка капка в човешката история и те не трябва да бъдат приемани за стандарт и критерии, как трябва да живее всеки един човек на земята.Сигурно има неща, които могат да бъдат направени за подобряване положението на някаква част от населението, но в никакъв случай за всеки един жител на планетата. За мен лично това е чиста демагогия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
kalashnikof
преди 9 години
Пред смъртта всички са голи или както беше казал един политик ковчега няма джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 1
panther
преди 9 години
А трърденията че "образованието било без пари", "90% от бедните имат реален шанс да се измъкнат" и че "хората можели да отидат в бедни държави и да направят бизнес / пари от нулата" могат само да ме засмеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
panther
преди 9 години
При условие че статията показва значително увеличение на разликата в доходите на 1% богати и 80% беднни само за 5 години, твърдението "Съотношението винаги е било почти едно и също" показва само абсолютно неумение за боравене с елементарни данни. Като следствие всички остъанали твърдения на лицето поват сериозно да издишат. Статистиките от последните 20-30 години показват че САЩ, Великобритания и Източна Европа и Русия + бившия СССР сериозно разрушават средната си класа. В Западна Европа средната класа е леко ударена, докато в Южна Азия и Южна Америка като цяло средната класа расте. Това че сегашните бедни могат да си позволят компютър е доста несериозно. Нивото на абсолютната бедност наистина намалявавече много малко хора се справят с под 1 дола на ден, но относителната бедност расте при това за съжаление в нашия регион. Страни, в които расте неравенството и богатството се концентрира в 1 процент от населението не отиват на добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 7
nobel
преди 9 години
Ех тези бедни колко много ги мързи. Само богатите бачкат. Скъсват се от бачкане и с това осигуряват на бедните образование и възможност да пътуват от единия до другия край на света почти без пари. Да взема да те попитам - тези бедни не са ли излишни? Що трябва да ги хрантутим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 18
alphaomega
преди 9 години
Не мога да го разбера това вечно мрънкане и сравнение бедни - богати....и кой трябва да е виновен(и защо вечно трябва да се търсят виновни и изкупителни жертви) Къде точно е проблема? Съотношението винаги е било почти едно и също, Така е било преди 2000 години така ще е и след още 2000 години. Само че днешните "бедни" живеят в пъти по добре от когато и да било.(спомнете си крепостните селяни, робовладелците, едноличната власт на царете.........и цената на човешкия живот в миналото) Да не говорим че днешния свят изобилства от възможности и поне 90% от бедните имат реален шанс да се измъкнат от бедността. Въпрос на воля и желание е. Днес всеки може да се образова почти без пари, може да пътува до другия край на света за един ден и почти без пари. Истината е че повечето бедни просто са неуки и страшно ги мързи! Познавам хора (българи) който още преди 20 години отидоха във някой "бедни" държави във Африка и Азия и започнаха от нулата и направиха успешен бизнес и забогатяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Изглежда, че сме на прага на такъв етап от човешкото и обществено развитие, в който за пореден път ще бъде потвърдена валидността на тезата, за влиянието, което има развитието на производствените сили, както върху производствените отношения, така и върху обществените такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
А) при толкова ограничен кръг от субекти в системата, които са с достъп до най-високо производителни и ефективни технологии, налице са предпоставки за възникване на монополи, картели и олигополи, със вс последствия от това за функциониране на системата иБ) при тази висока производителност и ефективност на технологиите, дела (стойността) на прекия човешки труд в крайната себестойност на продукта/услугата като цяло пада до такива нива, че потреблението което се генерира с трудов доход, вече е крайно недостатъчно за поддържане функционирането на системата за един период от време с приемлива продължителност. Тази разтваряща се ножица м/у нивото на реален доход, който се връща в системата като потребление и необходимото ниво на потребление за поддържане на баланса се осигурява с кредит, като негативните ефекти от прилагането на този подход са непосредствено пред очите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Като включиш вентилатора към ел. мрежата, той върти витлата и обръща въздуха, т.е. чрез работа дава резултата за който е проектиран този апарат. Същото е и с икономическата система : в следствие на функционирането й, на изхода имаме резултата от заложената и реализираната чрез система функция - все по-висока концентрация на системните ресурси, във все по-малко относително число участници в системата. Не може да очакваш, че с вентилатора ще си изгладиш костюма, той е проектиран да обръща въздуха, а тази икономическа система в която живеем - да концентрира ресурси. Системния параметър, който внася най-голяма нестабилност и е на път да разруши конструкцията (колкото и парадксално да звучи), е нарастващата производителност на технологичните нововъведения. Имаме ситуация при която мн ограничен кръг от агенти в системата, имат достъп до изключително високопроизводителни технологии и последствията от това са, че :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Най-богатият 1% скоро ще има повече от останалото население на света ----------------------------------------------------------има 2 неща от които човек не може да избяга :-смъртта-данъцитеако най богатите могат с шикалкавене да избягат от второто, то пред първото всички сме равни!! Все някога светът ще се промени, може би винаги ще има дисбаланси, но все пак ще се промени ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още