Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-големите фармацевтични компании в света тръгват на лов за фалшиви лекарства

Те ще проверяват автентичността на медикаментите чрез базирана на блокчейн система

Най-големите фармацевтични компании в света тръгват на лов за фалшиви лекарства

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Някои от най-големите фармацевтични компании в света, сред които Pfizer и Eli Lilly, разработват базирана на блокчейн система за проследяване на лекарства по рецепта в снабдителната верига, за да спрат притока на фалшиви медикаменти, съобщиха представители на компанията, цитирани от Ройтерс.

Двадесетина компании в индустрията, включително производители на лекарства, дистрибутори, търговци на дребно и компании за доставка, са създали базираната на блокчейн MediLedger Network, която тестват за проверката на лекарства. Компаниите съобщиха, че възнамеряват за разширят още повече системата тази година.

Блокчейн, която се появи за първи път като технологията, подкрепяща виртуалната валута биткойн, е споделена база данни, поддържана от мрежа от компютри.

Групата зад MediLedger е внесла доклад пред Комисията по храните и лекарствата на САЩ, в който очертава ползите от блокчейн по конкретния въпрос, съобщава пред Ройтерс Сюзан Самървил, главен изпълнителен директор на технологичната компания Chronicled.

Chronicled осигурява администрирането на мрежата MediLedger.

Още по темата
„Въпреки че снабдяването с лекарства в САЩ е безопасно, има малък процент… на потенциално фалшиви медикаменти. Със сигурност има много данни за лекарства, които се отклоняват от правилата“, посочва Самървил.

Според нея фалшивите лекарства са голям проблем в страни от третия свят, където се смята, че половината от медикаментите са фалшиви. „Има план това никога да не се случва в тази страна“, допълва тя.

Сред 24-те участващи компании са Amgen, FedEx, GlaxoSmithKline, Novartis, AmerisourceBergen, Sanofi, Walgreens Boots Alliance и Walmart.

Фалшивите лекарства може да бъдат заразени, да съдържат неправилни съставки или да нямат никакви активни вещества. В миналото е имало случаи на заливане на пазара с фалшиви лекарства за онкологични заболявания.

Световната здравна организация счита, че търговията с фалшиви медикаменти възлиза на 73 млрд. евро (79,26 млрд. долара) годишно.

„Настоящата инфраструктура няма възможност да поддържа данни в синхрон в цялата снабдителна верига на здравеопазването, което в крайна сметка увеличава риска от фалшиви, отклоняващи се от нормите или незаконни по друга причина продукти“, казва Дейвид Вершур, ръководител на отдела за управление на договори в подразделението Genentech на Roche.

Основната задача на MediLedger Network е да потвърди автентичността на лекарствата през снабдителната верига. Това може да бъде постигнато, без да се споделят открито никакви патентни данни върху блокчейна.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Катар ще се опита да набере над 5 млрд. долара с продажба на еврооблигации