Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-голямата заплаха за стабилността на петролните пазари

Доналд Тръмп, търговската война, санкциите срещу Иран и Венецуела са само част от факторите, които могат да разтърсят пазарите на петрол през тази година

Най-голямата заплаха за стабилността на петролните пазари

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Петролните пазари вероятно ще останат стабилни през настоящата година въпреки политическия риск, който се очаква да изиграе значителна роля при цените на петрола, показва доклад на Standard Chartered. 

Още по темата

Бенчмаркът сорт Брент започна годината, възстановявайки се от щетите вследствие на епичния ценови срив през четвъртото тримесечие на 2018 г., пише Ник Кънингам за Oilprice.

Според Standard Chartered Брент ще достигне своя годишен връх от 74 долара за барел, преди да се закрепи на ниво от 83 долара за барел през 2020 г.

Тази прогноза обаче зависи от различни ключови политически решения.

Първо, ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници) трябва да запазят тенденцията за свиване на доставките. Ако картелът успее да постигне това, глобалните запаси на суров петрол ще се увеличават само с 0,1 млн. барела на ден.

Това ще постави основата за по-добро позициониране на ОПЕК+ на международно ниво през 2020 г.

„Очаква се ръстът на доставките на петрол в САЩ да се забави значително, а ОПЕК, от своя страна, ще може да увеличи производството с 0,5 млн. барела дневно през 2020 г., без да нарушава пазарния баланс“, смятат Емили Ашфорд и Пол Хорснел от Standard Chartered.

Според експертите основният източник на пазарна нестабилност може да се окаже американското правителство.

"Ако балансът беше единственият двигател за външната политика на ОПЕК, вероятно това щеше да бъде една спокойна година. Въпреки това на пазара съществува фактор с разрушителна сила, който вероятно ще усложни процесите. Става въпрос за политиката на САЩ, която е изключително трудна за прогнозиране“, посочват от Standard Chartered.

След една спокойна първа година като президент на САЩ през 2018 г. Доналд Тръмп показа едно различно лице – той притисна основните петролни играчи да понижат цените, наложи икономически санкции срещу Иран и Венецуела и даде зелена светлина за стимулиране на американската енергетика.

„Смятаме, че пазарът на петрол, петролните производители и анализаторите ще трябва да се адаптират към несигурността и политическите рискове, наложени от мандата на Тръмп“, предупреждават от Standard Chartered.

Все още остава крайно неясно колко точно петрол ще бъде изгубен във Венецуела и Иран.

Новините за бездействащите американски танкери край бреговете на Венецуела и в Мексиканския залив свидетелстват за прекъсването на доставките, подето от Вашингтон. От друга страна Русия изпраща доставки на гориво до Каракас, за да помогне на държавната петролна компания PDVSA да обработи своя тежък суров петрол, което цели предотвратяването на катастрофални икономически последици.

И все пак се очаква спадът в добива да продължи.

Въпросът е с колко?

При Иран ситуацията е малко по-различна. По всички личи, че Вашингтон не възнамерява да облекчава допълнително основните купувачи на ирански петрол.

Но идеята на Тръмп да удари петролното производство на Венецуела и Иран противоречи на желанието му да поддържа ниски цени на петролните пазари. Нарушаването на добива на петрол в тези страни неминуемо ще окаже своето негативно влияние върху петролните цени.

Като се оставят настрани Венецуела и Иран, другият голям фактор за пазарната несигурност е забавянето в растежа на глобалната икономика.

Търговската война между САЩ и Китай може да бъде прекратена, но до крайния срок за сключване на сделка остава само няколко седмици.

Повторното увеличаване на напрежението между двете страни може да забави допълнително икономическия растеж. И това зависи изцяло от Тръмп.

Но съществува и друга причина за евентуални сътресения. Прилагането на регламентите за горивата при плавателните съдове от Международната морска организация (ММО) може да причини сериозни колебания на петролните пазари.

Тези регламенти предвиждат концентрацията на сяра в корабните горива да се понижи от 3,5% до 0,5 на сто до януари 2020 г., което ще доведе до известни промени на пазарите за рафинирани горива.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
4
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Согласно обновленным расчетам, к концу 2019 года США будут качать ежедневно 12,65 млн баррелей в день. Это на 401 тысячу баррелей больше, чем прогнозировалось в январе, на 1,61 млн баррелей выше оценки, которую Минэнерго давало года назад.
Средняя добыча по итогам года составит 12,41 млн баррелей ежедневно, что на 300 тысяч баррелей больше прогноза месячной давности и на 1,56 млн баррелей превышает цифру, которую EIA давало в январе 2018 года.
В январе США стали первой страной в мире, разменявшей планку в 12 млн баррелей ежедневной добычи. Это произошло примерно на 2 месяца раньше срока, который Минэнерго закладывало в прошлогодних расчетах за счет взрывного роста производства в крупнейшем сланцевом бассейне Permian, дающем каждый третий баррель, добавыемый из недр (3,854 млн на февраль).
В следующем году, согласно прогнозу, Штаты также первыми в мире шагнут за 13 млн баррелей добычи ежедневно. К концу 2020-го, как считает EIA, производство в стране достигнет 13,45 млн баррелей в сутки, что на 220 тысяч баррелей больше, чем ведомство прогнозировало месяц назад.
4
 
6
 
6
Dimioi до: Otka4eni reformatori
преди 1 година
Слагай си шапката, да не ти изстива главата, че мозъчните клетки не могат да обработят заявката, да потърсиш из нета какви нови графенови продукти се продват ДНЕС, скъпи, но комерсиални.
ИТЕР-проекта може би няма да го доживеем, но пък сблъсъците на елементарни частици и новият ускорител, може да нещо към менделеевата таблица.
Големите домашни батерии, които сериозно оптимизират разходът на ел. енергия защото я "задържат" се продават и днес, скъпи са.
А и IBM на последното изложение пусна квантов чип - комерсиалка за няколко милиона, но охаждането с хелий много скъпо, пък и те клетките вече са изстинали.
10
 
3
 
5
Otka4eni reformatori до: lyusien
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако беше малко по умен щеше да знаеш, че до 20-30 години запасите от петрол на планетата Земя ще свършат/привършат и дотогава, ако не сме намерили заместител на тази енергия скъпоценния ти научно технически прогрес ще *** супата. Само да те светна, че ако си мислиш, че електроавтомобилите ще изместят в близко бъдеще обикновените автомобили те съветват да си завиваш краката нощно време, че настиваш и това влияе в негативна форма на мозъка ти. Това може и да стане но не в близките 40-50 години. До тогава както споменава димиящия над теб човечеството ще е разработило големите батерии, ядрения синтез и графена....
13
 
7
 
4
преди 1 година
Всички ще дишат прахта на ВЕИ-тата заради революцията на големите батерии, ядрения синтез, графена и квантовите изчислителни машини, soon!
8
 
16
 
3
преди 1 година
Нищо подобно няма да се случи Светът продължава да е претрупан със петрол Американците постоянно увеличават производството Това ще направят и Канада и Мексико Страните от О П Е К не могат постоянно да намаляват производството защото се нуждаят от пари Има две неща които кои знае защо анализаторите пренебрегват
! Постоянно повишаващата се енергиина ефективност по света


2 Научно техническия прогрес които се движи с пълна сила
А и има едно трето

3 Електроавтомобилите

Така че пригответе се за цени от 57 до 65 долара за барел в дългосрочен план

Още от Други
Г-7 удължи дълговия мораториум за най-бедните страни