IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредък по Парижкото споразумение за климата бе обявен след срещата на ООН

Двуседмичните преговори се фокусираха върху проблеми като прозрачността и финансовата помощ за бедните страни

18:21 | 17.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протест срещу добива на въглища в Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протест срещу добива на въглища в Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Международната конференция на ООН за климатичните промени приключи днес в Бон, като делегати и наблюдатели на форума съобщиха за напредък по някои ключови детайли от Парижкото споразумение от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Двуседмичните преговори се фокусираха върху проблеми като прозрачността, финансовата помощ за бедните страни и начините за спазване на все по-високите цели, които отделните страни си поставят за ограничаване на въглеродните емисии.

"Имаме добър напредък по работната програма на Парижкото споразумение и спазваме графика за привършване на тази работа в рамките на поставения срок", каза премиерът на Фиджи Франк Байнимарама пред дипломати часове преди предвиденото приключване на форума в Бон.

Байнимарама, който председателстваше срещата, бе изправен пред трудната задача да балансира често конфликтни позиции между богати и бедни страни, особено когато се решава какви са растящите задължения на всяка отделна страна по предотвратяването на климатичните промени.

Подписалите Парижкото споразумение искат да се ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий до края на века. Тази цел няма да бъде постигната, ако страните не положат допълнителни усилия за рязко намаляване на въглеродните емисии, причинявани главно от изгарянето на фосилни горива.

Наблюдатели отбелязват, че делегацията на САЩ на Бонската среща е играла конструктивна роля в преговорите въпреки заплахата на администрацията на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение, като е застъпвала същите позиции, както и по-рано.

Природозащитни групи изразиха разочарование, че германският канцлер Ангела Меркел не е обявила краен срок, до който нейната стана ще се откаже да използва въглища, които са главен източник на въглеродни емисии, въпреки че страни като Канада и Великобритания поеха ангажимент постепенно да се откажат от въглищата.

Очаква се през идните месеци да продължат разговорите на по-ниски равнища, за да могат лидерите на страните да получат окончателните проектодокументи по борбата с климатичните промени, които да бъдат одобрени на следващата световна конференция за климата в полския град Катовице догодина.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още