IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението с Вашингтон влошава имиджа на Турция на международната сцена

Според бившия външен министър Стоян Сталев решението на Вашингтон да спре доставките за Анкара, свързани със самолети F-35, е било очаквано

22:57 | 02.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция се преориентира към други партньори извън НАТО като Русия и няколко държави в Близкия изток. Това заяви Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи на България, в предаването „Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него решението на Вашингтон да спре доставките, свързани със самолети F-35 във връзка с решението на Анкара да купи руски противоракетни системи С-400, е било очаквано.

„Това разклаща доверието в Турция от страна на НАТО и САЩ, което е сериозен повод за размисъл по отношение на перспективите на турската външна политика в бъдеще“, посочва дипломатът. Според него едно от важните качества за стабилността на Турция на международните пазари е именно нейното членство в НАТО.

Сталев коментира и отминалите президентските избори в Украйна.

„В демократичния свят има странна тенденция към избор на нови личности като водещи политици. Така беше с президента (на САЩ Доналд – бел. ред.) Тръмп, това се случва сега и в Украйна. Водещият кандидат след първия тур на изборите в Украйна е напълно необременен с политика човек“, заяви Сталев.

Хората искат да видят по-ясни сигнали от политиците и по-прагматично говорене, което е свързано с резултати, допълни още гостът.

Според него не е хубаво да има прекалено много несистемни играчи, които не виждат голямата картина и големите заплахи пред Европейския съюз.

Национализмът трябва да отчита общите заплахи и да се бори срещу тях, смята още Сталев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още