IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват призивите за спешна среща на Г-20

Южна Корея е готова да сподели повече за своя опит в битката с коронавируса

13:31 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Австралия и Южна Корея днес призоваха за среща на лидерите и финансовите министри от най-големите индустриални и развиващи се държави, докато пандемията от коронавируса предизвиква паника на глобалните пазари, пише Bloomberg.

Ходът показва спешността, с която правителствените лидери трябва да се борят с разпространяването на вируса, който заплашва да насочи световната икономика към първата ѝ рецесия от финансовата криза насам.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е подкрепил предложението на индийския си колега Нарендра Моди за организирането на обсъждане сред лидерти на Г-20. Освен това е провел разговор с британския министър-председател Борис Джонсън и двамата са се съгласили, че финансовите лидери също трябва да се срещнат.

“Премиерът (Борис Джонсън) и аз се съгласихме снощи, че дори по-спешната среща, която ще е нужна, ще е тази на финансовите министри на Г-20 и на гуверньорите на централните банки”, коментира Морисън пред репортери в Сидни.

Във връзка с пазарната волатилност Морисън заяви, че Г-20 трябва да координира действия, подобни на онези, въведени по време на световната финансова криза.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин предложи на американския президент Доналд Тръмп да проведат телеконферетна среща на Г-20, за да се обсъди как Южна Корея се бори с разпространението на коронавируса, гласи съобщение от администрацията на Мун.

На въпросната среща Южна Корея планира да сподели информация за “собствения си опит за справяне” с разпространението на Covid-19 в границите си, резултати от клинични тестове, както и да се обсъдят мерките за отговор на случващото се със световната икономика, допълва текстът.

Днес японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура предупреди за икономическия удар от коронавируса, като посочи, че той ще бъде по-лош от финансовата криза и призова за силен политически отговор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още