Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Населението на Земята може и да намалее в следващото столетие

Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти до 2100 г.

Населението на Земята може и да намалее в следващото столетие

Снимка: архив Ройтерс

В средата на ХХ век на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5 милиарда, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда души, а ако има по-голям ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството като цяло живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН, човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведат политиката „едно семейство – едно дете”, пише БГНЕС, като се позовава на РИА Новости.

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни. Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата.

Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Още по темата

Според прогнози на американски експерти ръст на населението се очаква до 2064 г., след което, заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Според учените към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големи ще бъдат загубите на население в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта и в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастното население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
7
 
2
преди 1 година
след една две "имунизации" срещу Ковид 25 -30 , може и по рано и по чувствително да намалее ...
1
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Може да намалее, а може и напълно да ичезне

Още от Други
Какво още губят Франция и Австралия след проваления договор за подводниците?