IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще влезе официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава"

Решението е основно политическо, защото всяка една от 28-те членки на алианса вече участва в коалицията

21:31 | 24.05.17 г.
НАТО ще влезе официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава"

Държавите членки на НАТО решиха да се присъединят официално към водената от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", предадоха ДПА и Франс прес.

Решението се очаква да бъде официално обявено на утрешната среща на върха на алианса в Брюксел. Сега то е подкрепено на ниво посланици, съобщи Франс прес.

Целта е да бъде изпълнено искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно призова за по-активно участие на НАТО в борбата срещу тероризма.

"НАТО като институция ще се присъедини към коалицията. Въпросът е дали това е просто символичен жест към САЩ. Франция и Германия смятат, че е", каза високопоставен дипломат, участвал в разговорите, предаде Ройтерс.

Решението е основно политическо, защото всяка една от 28-те членки на алианса вече участва в коалицията, а НАТО като институция помага с обмен на информация и обучаване на местни сили в Ирак и Афганистан.

Неотдавна генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че "не може да става и дума НАТО да участва в бойни действия", ако официално се включи в коалицията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още