IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредсказуемият играч в пределите на ОПЕК

Либия е на прага на политическа реабилитация, която може да доведе до повишаване на петролното производство

09:59 | 01.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато през изминалата седмица се появи новината, че признатото от ООН либийско правителство в Триполи и отделилата се управа на изток разглеждат вариант за изглаждане на своите различие и стартиране на избори през следващата година, нейният положителен заряд нямаше как да подмине петролните пазари, в момент, когато всяка заинтересована страна е съсредоточила вниманието си в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и в частност Иран, пише енергийният анализатор Ирина Слав за Oilprice.com. 

По-рано през тази седмица Мустафа Санала, главният изпълнителен директор на либийската Национална петролна корпорация (NOC) заяви в интервю пред Bloomberg, че компанията се надява, че Либия ще бъде освободена от всякакви нови производствени съкращения в рамките на ОПЕК, които се обсъждат от членките на организацията в отговор на доскорошните понижения в цената на петрола.

„Общността на ОПЕК трябва да разбере затрудненията, които нашата страна среща – петролното производство в Либия е много по-ограничено от която и да е друга страна“, посочи Санала.

„Доколко това може да бъде надценено – все пак, когато става въпрос за производствени ограничения, Либия няма нищо общо с Венецуела – факт е, че северноафриканската страна успя да остане незасегната от първите съкращения още през 2016 г. заради проблемите, които я съпътстваха относно производствената стабилност.

Но това е било тогава, когато милитаризираната Petroleum Facilities Guard държеше петролните терминали и ги използваше, за да изнудва правителството, което трябваше да плаща за това.

След това се появи водената от генерал Халифа Хафтар Либийска национална армия (LNA), свързана с източното правителство. Тя успя да поеме контрола над терминалите и ги предаде на NOC, за да ги стопанисва. Оттогава производството на петрол расте.

Сега, този ръст е небалансиран, тъй като милитаризираните групи продължават да оспорват контрола на NOC върху терминалите, блокират петролните полета и тръбопроводите.

Всичко това доведе доведе до очакван негативен ефект върху петролните цени, затвърждавайки репутацията на Либия като непредсказуем играч на петролните пазари.

Но през юли тази година тази действителност започна да търпи промени.

По това време Либия произвеждаше по 660 хил. барела на ден заради честите прекъсвания и сблъсъците между LNA и вражески групировки. В момента страната произвежда по 1,3 млн. барела дневно като плановете ѝ са това количество да нарасне до 1,6 млн. барела дневно.

Намеренията на ОПЕК да намали производството идват в изключително неподходящ момент за Либия.

Предполага се, че страната има най-богатите запаси на петрол в Африка, а приходите от продажбата на „черното злато“ представляват почти всичките ѝ приходи от износ.

Но заради хаоса, който последва свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., тези приходи не се използват за подобряване на живота на населението чрез инфраструктурни проекти или социална политика. Статистиката ясно подчертава този факт – около 40% от жителите на страната живеят под прага на бедността.

Ако двете враждуващи правителства успеят да се помирят и да достигнат до обединение на страната, нещата могат съществено да се променят.

Ако Либия успее да проведе избори без въоръжени сблъсъци, ще се озове на пътя към икономическа и политическа реабилитация, както и към повишаване на производството на петрол.

Страната не може да си позволи да направи съкращения в петролната продукция точно в този момент. Ако изборите се провалят, това ще доведе до нови прекъсвания в производството и Либия отново ще се завърти в този порочен кръг, в който беше изпаднала преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още