IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството и безработицата ще са най-големите предизвикателства през 2015 г.

Липсата на действия от страната на световните лидери пък ще затрудни намирането на решения, смята Световният икономически форум

14:12 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неравенството и безработицата ще са най-големите предизвикателства през 2015 г.

Увеличаващото се икономическо неравeнство и растящата безработица оглавяват 10-те най-сериозни предизвикателства, срещу които ще се изправи световната икономика през 2015 г., обяви Световният икономически форум (WEF).

Нарастващото напрежение в сферата на геополитиката и екологията, суровите климатични условия и оскъдните водни ресурси попадат сред останалите фактори, определени от базираната в Женева неправителствена организация като водещи рискове през следващата година.

Нарастващото неравенство в доходите е начело на списъка, който се основава на проучване сред 1800 експерти, включително бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор и бившия премиер на Великобритания Гордън Браун.

"Докато богатите хора в света продължават да трупат богатство с рекорден темп, средната класа е в затруднено положение", посочва Гор в доклада.

Липсата на растеж при откриването на работни места в тазгодишния доклад заема второ място, като броят на заетите хора остава без промяна или дори намалява, когато икономиките започнат да набират скорост след рецесия.

Според доклада стагнацията в заплатите допринася за порочния кръг на "укрепеното неравенство" чрез подтискане на
перспективите за растеж и заетост.

Междувременно липсата на действия от страна на международните лидери за справяне с тези трансгранични опасности ще попречи на намирането на решения за тях, отчита WEF.

„Глобалната лидерска криза е тенденция, която се разпростира във всички останали области“, каза главният директор във WEF Мартина Ларкин. „Опасността идва от това, че вместо да си сътрудничат и търсят нови подходи за справяне с проблемите, държавите и техните лидери ще търсят отговорите чрез изолационизъм, националистическа реторика и остарелите парадигми на битката за геополитическо надмощие“, добави тя.

Също така застоят на заплатите ще създаде порочен кръг на неравенство, изразяващ се в потиснати растеж и перспективи за работа.

Освен това растящата конкуренция между държавите и засилващият се национализъм ще създадат предпоставки за разпокъсване на международната политика и връщане назад процеса на глобализация, отчита организацията. 

Притесненията, свързани с опазването на околната среда, също са сред първите 10 притеснения на световните лидери за 2015 година. Увеличаването на замърсяването в развиващия се свят заема шесто място, следвано от тежките природни бедствия, като  опасенията от недостиг на вода е на девето място. Списъкът завършва с нарастващата значимост на здравето в икономиката, в момент когато вирусът ебола нанася тежки поражения на обществото и на икономиката. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още