Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

(Не)разрешим ли е проблемът с цената на зеления водород?

Секторът трябва да получи подкрепата, на която се радваха соларната и вятърната индустрия преди години, смятат еколози

(Не)разрешим ли е проблемът с цената на зеления водород?

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg 

През последните месеци водородът привлича вниманието и всички говорят за него като горивото на бъдещето, способно да намали въглеродните емисии в сектори, които доскоро оставаха извън обсега на екологичните усилия - тежкотоварен транспорт или тежката индустрия.

Плановете изглеждат обещаващи, но има и един нерешим на този етап проблем - цената на зеления водород.

Според оценките на еколозите от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), за да бъде постигната целта за недопускане на повече от 1,5°С повишение на глобалните температури, са нужни поне 5 теравата капацитет на електролизите за разделянето на водата на водород и кислород. Така емисиите въглероден диоксид ще бъдат намалени с 10% до 2050 година.

Но на този етап в света нито има подобно търсене, нито има нужната инфраструктура, а и капацитетът на електролизите е едва няколко десетки мегавата. И ако се чудите защо ситуацията е такава, обяснението е много просто - цената.

Още по темата

Цената на водорода, произвеждан днес от изкопаеми горива, тоест с висок въглероден отпечатък, е между 1 и 2 долара за килограм. На зеления водород, тоест произведен с процеса на електролиза, захранван с възобновяеми енергийни източници, цената е между 4 и 6 долара за килограм.

Парадоксът е, че дори и при очакваните позитиви, високата цена ограничава търсенето. Без търсене инвестициите се определят като прекалено рискови и бизнесът се опасява от загубата на конкурентоспособност.

Според IRENA този проблем може да бъде решен и политиците имат своята водеща роля в случая. На първо място трябва да бъде изградена правната рамка, в която да бъде вместен зеленият водород. Този енергоизточник трябва да получи същата подкрепа, която имаше за соларните и вятърните централи преди десетилетие, посочват от организацията.

Обещаващ модел за подкрепа е разпределението на капацитета за водород чрез търгове.

Чрез търгове за разпределение на въглеродни договори за разлика компаниите под Европейската смеха за търговия квоти въглероден диоксид (ETS) пък могат да гарантират  приходите си в преходния период при внедряването на водорода.

Това може да привлече инвестиции в проекти за зелен водород, категорични са от IRENA.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
khao до: khao
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
*** Muncho*** fatmak
0
 
0
 
9
khao до: Valentin13
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Оххх колко си злеее.... човек ти е написал електрохимическа реакция ... *** си говори за горене, без да е прочел един учебник по химия! МАрш да храниш дърветата с ЦО2 и не се излагай! ... или като оня другия ***, дето отделя радиацията с дестилация! ... кой ви ражда вас беее?
2
 
0
 
8
zelka007 до: evlogi
преди 1 месец
окислително-редукционни процеси ... химия 10кл ... въглеводороди ... химия 9кл ... пробвай с тези теми пък може да ти попросветне малко ... :)))
0
 
3
 
7
преди 1 месец
"Този енергоизточник трябва да получи същата подкрепа, която имаше за соларните и вятърните централи преди десетилетие, посочват от организацията."Охааа...Още няколко трилиона долара обществени кинти за ручане.
1
 
2
 
6
преди 1 месец
Мен ме озадачава следното изречение:"....Цената на водорода, произвеждан днес от изкопаеми горива, тоест с висок въглероден отпечатък, е между 1 и 2 долара за килограм. На зеления водород, тоест произведен с процеса на електролиза, захранван с възобновяеми енергийни източници, цената е между 4 и 6 долара за килограм...."Дал някой би могъл да ми обясни, защо, след като енергията от ВЕИ е по-изгодна от традиционните такива (според твърденията напоследък), водородът , произведен с такава излиза 2-3 пъти по-скъп?

Още от Други
Великобритания и Нова Зеландия сключиха търговско споразумение