IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в световната икономика драстично е намалила IPO-тата на борсите

В Европа броят на листванията е намалял наполовина

21:00 | 21.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на листванията на фондовите борси по света драстично е намалял през първото тримесечие на 2019 година в резултат на многобройните неясноти, свързани с търговската война между САЩ и Китай, Brexit и европейския икономически растеж. Това сочи проучване на консултантската компания EY, цитирано от Франс прес и БТА.

От началото на годината е имало 199 листвания, което е с 41 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Още по-значителен е този спад като стойност: получените суми възлизат на общо 13,1 милиарда долара, което е със 74 процента по-малко, отколкото през първите три месеца на 2018 година.

В Азиатско-тихоокеанския регион листванията са 126 (-24 процента в сравнение с 2018 година), от които 35 на Хонконгската фондова борса. Като стойност спадът е малко по-осезаем (-32 на сто) или 6,4 милиарда долара.

В Европа понижението е по-голямо: 23 листвания (-51 на сто) за 351 милиона долара (спрямо 14 милиарда миналата година или спад от 98 на сто).

Същата е тенденцията и от другата страна на Атлантическия океан, където е имало само 20 листвания в САЩ през първото тримесечие (-57 на сто) за 3 милиарда долара (-82 процента), под въздействието на продължителното частично спиране на работата на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още