Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Нетната печалба на Saudi Aramco се срина с 25% за първото тримесечие

Резултатите отразяват по-ниските цени на суровия петрол, както и намаляващите маржове при рафинирането и нефтохимическите операции, посочват от компанията

Нетната печалба на Saudi Aramco се срина с 25% за първото тримесечие

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитската държавна петролна компания Saudi Arabian Oil Company, известна като Saudi Aramco, отчете 25-процетнен спад на нетната печалба за първото тримесечие, което е под оценките на анализаторите, тъй като дружеството беше засегнато от по-ниските цени на суровия петрол на фона на спада при глобалното търсене, съобщава Ройтерс.

През първите три месеца на годината цената на сорт Брент изгуби 65% от стойността си преди страните от пакта ОПЕК+ да се споразумеят за драстично свиване на добива в размер на близо 10 млн. барела на ден, стартирайки от май.

Нетната печалба на Aramco се свива до 62,48 млрд. риала (16,64 млрд. долара) от 83,29 млрд. риала, отчетени година по-рано. 

Още по темата

Според осреднената оценка на анализаторите от египетската инвестиционна банка EFG-Hermes, саудитската Al Rajhi Capital и базираната в Дубай Arqaam Capital, нетната печалба на Aramco се очакваше да достигне 17,8 млрд. долара.

От петролната компания заявиха, че резултатите отразяват „по-ниските цени на суровия петрол, както и намаляващите маржове при рафинирането и нефтохимическите операции”.

„Очакваме въздействието на пандемията от COVID-19 върху глобалното търсене на енергия и цените на петрола да повлияе на приходите ни“, предупреди изпълнителният директор на Aramco Амин Насър.

Саудитското дружество поддържа производството на петрол в Кралството на ниво от около 9,7 млн. барела на ден през първите три месеца на годината в рамките на договореностите на ОПЕК+ преди да се впусне в ценовата война с Русия, увеличавайки добива до рекордно равнище.

Най-голямата компания за производство на петрол в глобален мащаб, която стана публична миналата година, заяви, че са изплатени дивиденти в размер на 13,4 млрд. долара общо през първото тримесечие. Дивиденти в размер на 18,75 млрд. долара ще бъдат изплатени през второто тримесечие.

Паричните потоци на Aramco от оперативни дейности възлизат на 22,4 млрд. долара през първото тримесечие, в сравнение с 24,5 млрд. долара, отчетени за същия период на 2019 г., заявиха от компанията.

Дружеството планира да придобие дял в саудитския производител на нефтохимически продукти SABIC за около 70 млрд. долара, въпреки че според източници сделката вероятно ще бъде преструктурирана заради спада на петролните цени.

Очаква се сделката да бъде осъществена през второто тримесечие на годината.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 6 август