IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никарагуа се присъедини към парижката климатична сделка

Сега в света остават само две страни, които не са подкрепили договора - САЩ и Сирия

08:38 | 24.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Никарагуа се присъедини към Парижкото споразумение за климата. След това решение на никарагуанските власти в света остават само две страни, които не са подкрепили договора - САЩ и Сирия, предаде DPA.

В съвместно писмо до ООН президентът на Никарагуа Даниел Ортега и вицепрезидентът Росарио Мурильо казват, че Парижкият договор за климата не е идеален, но е единственото средство за предотвратяване на замърсяването, която трови планетата.

На 1 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли страната си от договора, но остави отворена вратата за преговори, за да се постигне по-добра сделка за американския бизнес и американските работници, припомня БТА. Администрацията на Тръмп, който освен това нарече климатичните промени измама, извършена от китайците, миналия месец започна официалния процес за излизане от Парижкото споразумение, уведомявайки ООН за решението си. 

Приетият от близо 200 страни договор през декември 2015 г. в Париж съдържа план за свеждане на средното увеличаване на температурите на планетата под 2 градуса по Целзий и за ограничаване на емисиите парникови газове.

Заради войната в Сирия правителството на Башар Асад до този момент не можеше да поеме ангажименти за ограничаване на вредните емисии.

Припомняме още, че преди месец Европа и Китай взеха решение да засилят координацията си в битката срещу глобалното затопляне, след като САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение. ЕС формира около 12% от глобалните емисии, а Китай – около 20%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още