Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ню Йорк отново изпревари Лондон като световен финансов център

София за първи път влезе в класацията на компанията Z/Yen Group за финансови центрове

Ню Йорк отново изпревари Лондон като световен финансов център

Снимка: Ройтерс

Американският град Ню Йорк бе обявен за водещ световен финансов център, изпреварвайки Лондон в индекса на компанията за финансови консултации Z/Yen Group.

Лондон, който през март тази година бе начело на рейтинга, е отстъпил до второто място със само две точки разлика, става ясно от актуалната класация.

Третата позиция заема Хонконг, който пък е на три точки от второто място. Челната петица се допълва от Сингапур и Шанхай.

Въпреки изоставането си британската столица остава далеч по-напред в класирането от други европейски столици само месеци преди Brexit.

Още по темата

В челната десетка се наблюдава изместване на северноамериканските центрове за сметка на европейски и азиатски. В последния индекс от първите десет места отпадат Торонто, Бостън и Сан Франциско за сметка на Пекин, Цюрих и Франкфурт.

При Северна Америка се наблюдава цялостно понижение в рейтинга, въпреки че Лос Анджелис и Вашингтон се изкачват до по-високи позиции.

Индексът на световните финансови центрове се отчита от 2007 година и се обновява на шест месеца. В актуалния рейтинг за първи път място намира София. Нашата столица заема 97-о място от общо 100. Нейният рейтинг е от 544 точки при 788 за първенеца Ню Йорк.

Оценката на центровете става на базата на 137 измерителя, както и на общо над 31 000 оценки за финансови центрове от респонденти на индекса.

Що се отнася до Западна Европа, освен придвижването напред на Цюрих и Франкфурт, значително по-добро представяне отчитат още Амстердам, Виена и Милано. Според индекса това се дължи на факта, че те изглежда са основните печеливши от несигурността около Brexit и бъдещето на лондонския финансов център.

В доклада се отбелязва и особено положителното представяне на азиатско-тихоокеанския регион като цяло, продължавайки тенденцията си от последните няколко години.

„Ню Йорк и Лондон не изглежда да взимат мерки, за да отговорят на азиатското предизвикателство“, посочва цитиран от авторите на доклада банкер от Париж.

За първи път през тази година място в индекса намират GIFT City – финансовият център на индийския град Гуджарат, и Ханджоу в Китай.

Същото се отнася и за Източна Европа и Централна Азия, където изпъкват имената на Астана, Будапеща, Санкт Петербург и Талин.

Столицата на Казахстан официално даде старт на своя финансов център през юли и е необичайно толкова нов играч да се представя така силно, посочват още авторите на доклада.

По отношение на центровете с най-голяма перспектива респондентите се фокусират отново върху Азия. Тук центровете с най-голям шанс да увеличат значението си в идните месеци са Шанхай и Циндао в Китай, както и GIFT City в Гуджарат.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
За НАТО Китай е новата Русия