IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобеловата награда за икономика отличи борбата с глобалната бедност

Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремър бяха удостоени с тазгодишната награда за изследванията си за справяне с проблема

16:14 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трима икономисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Харвардския университет бяха удостоени с тазгодишната Нобелова награда за икономика за изследванията си за справяне с проблема с бедността.

Професорите от MIT Абхиджит Банерджи (58-годишен, роден в Индия) и съпругата му Естер Дюфло (родена във Франция през 1972 г.) споделят наградата с Майкъл Кремър от Харвард „за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност.“

„Изследването, проведено от тазгодишните лауреати, значително подобри способността ни да се борим с глобалната бедност“, заявиха в понеделник от Кралската шведска академия на науките. „Само за две десетилетия техния нов подход базиран на експерименти преобрази икономиката на развитието, която сега е процъфтяваща област на изследване.“

Академията разглежда борбата с бедността като един от най-належащите проблеми. Решението й да удостои с награда работата, посветена именно на тази борба идва, когато неравенството в доходите прераства в една от най-обсъжданите теми в областта на икономиката. Миналата година академията награди научни изследвания, които включваха проблемите на климата и технологичния напредък в икономиката.

Дюфло е втората жена и най-младият човек, спечелил наградата за икономика, която съществува от половин век. През 2010 г. тя спечели медала „Джон Бейтс Кларк“, след като бе определена като „икономист на възраст под 40 години допринесъл най-много за професията“.

„Нашата цел е да гарантираме, че борбата срещу бедността се основава на научни доказателства“, заяви Дюфло. „Започва от идеята, че често бедните се свеждат до карикатури и често дори хората, които се опитват да им помогнат, всъщност не разбират дълбоките корени на проблемите, срещу които се изправят.“

Академията заяви, че тримата лауреати са помогнали за формирането на нов подход за борба с бедността. Резултатите от проучването са постигнати чрез разделяне на въпроса на по-малки и по-лесно управляеми такива и изучаване на нивата на производителност в развиващите се страни. Изследвания на терен включват как да подобрим училищните резултати в Кения, проучвания за микрофинансиране и обезценяващ изследователски проект за това колко трябва да струва здравеопазването.

Креймър има докторска степен от Харвард и е професор по „Развитие на обществата“ в университета. Той е помогнал за развитието на предварителни пазарни ангажименти за ваксините, програма за стимулиране на частни инвестиции и дистрибуция в развиващия се свят. През 2010 г. е първият научен директор на Иновационните предприятия за развитие към Американската агенция за международно развитие.

Банерджи, който също е получи докторска степен от Харвард, сега е професор по икономика в MIT. През 2003 г. той основава лабораторията Abdul Latif Jameel Poverty Action, заедно с Дюфло и Сендхил Мулаинатан. Автор на четири книги, включително „Poor Economics“, която е в съавторство с Дюфло.

Дюфло каза, че наградата е отражение на "невероятната колективна работа", а тримата победители представляват "стотици изследователи, които са част от мрежа, която работи върху глобалната бедност".

Теориите, които победителите развиват, често придобиват различен статус след след като бъдат удостоени с Нобелова награда. Това може да им донесе по-голямо влияние в области като правителствена политика и инвестиционни стратегии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още