IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия негласно се присъедини към санкциите срещу Русия

Причината е, че много от новозеландските банки са дъщерни на големите австралийски кредитори, смятат експерти

09:25 | 27.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова Зеландия негласно се присъедини към санкциите срещу Русия

Към антируските санкции във финансовия сектор тайно се присъедини и Нова Зеландия, пише ТАСС.

Местните кредитори са блокирали сметки на няколко руски държавни банки, попадащи в "черния" списък на Запада, включително "Газпромбанк" и "Внешекономбанк". Руските банки вече са принудени да извършват плащания към Нова Зеландия и Австралия чрез посредници.

Експерти смятат, че проблемът не е инспириран толкова от политически фактори, а по-скоро от страха на самите банки. Повечето кредитори в Нова Зеландия са дъщерни дружества на големите австралийски банки.

Неназован източник от една от санкционираните руски банки посочи пред ТАСС, че достъпът до австралийския и новозеландския пазар вече е силно затруднен. "Бяха сериозно затегнати изискванията за финансовите операции... Нашите банки са принудени да извършват валутни сделки в тези страни чрез посредници", посочи източникът.

По думите му проблемът датира от лятото, когато австралийското правителство увеличи санкциите. "Положението се влоши още повече след следващата вълна от санкции, когато достъпът на държавните банки до австралийския капиталов пазар бе ограничен", добави той.

В началото на септември Австралия наложи допълнителни санкции срещу Русия, в съответствие с режима на санкциите на Европейския съюз. Мерките включват ограничения върху износа на оръжие, ограничения на достъпа на руските банки с държавно участие до капитал в Австралия, мерки за предотвратяване на износа на стоки и услуги за проучване и добив на нефт в Русия, ограничения по отношение на търговията и инвестициите в Крим.

В "черния" списък на Канбера попадат 113 руски физически лица и 32 фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
saturn79
преди 9 години
Като гледам руснаците са се страшно "притеснили" и то точно от Австралия и Нова Зеландия.Търговията с тези държави е пренебрежително малка,може да се види от статистиката,а от контрасанкциите ще им пострада целия хранително-аграрен сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още