IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis ще търси съюзници в Силициевата долина

Швейцарската компания вече създава иновативни лаборатории в САЩ, които ще си съдействат с технологичните компании

16:01 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската фармацевтична компания Novartis е започнала да търси партньори сред технологичните гиганти като Apple, Google и Amazon.com, съобщава Bloomberg.

Идеята на европейския производител на лекарства е да стане още по-конкурентоспособен на пазара за медицински продукти.

"Вече започнахме да създаваме иновативни лаборатории в различни градове по света, започвайки от Сан Франциско", заяви генералният директор по дигиталните технологии в Novartis Бертранд Бодсън по време на телефонно интервю. 

Като част от новия проект, наречен Novartis Biome, фармацевтичната компания ще си сътрудничи с Mekonos, разработчик на технология за клетъчна и генетична терапия, както и с Medable, дигитално здравно дружество, разположени в град Пало Алто, в Силициевата долина.

„Технологията, данните и науката вече са започнали да се обединяват“, заяви Бодсън, добавяйки: „Това може да се види в действията на Google, Microsoft и Amazon, както и при много от въведенията при стартъпите. Но здравеопазването е пространство, в което лесно може да се навлезе“.

От една страна фармацевтичните компании се стремят да станат по-бързи и ефективни в икономически аспект, тъй като разходите за научни изследвания се увеличават и натискът върху тях нараства.

Технологичните гиганти в същото време виждат добра възможност за разработване на нови инструменти, базирани на изкуствения интелект и мобилните технологии, които дават на компании като нас удобен прозорец за удовлетворяване на нуждите на пациентите, допълва той.

Главният изпълнителен директор на Novartis Васант Нарасимхан засилва фокуса на компанията върху данните и новите технологии, успявайки да привлече през януари тази година бивш мениджър от Amazon.

През септември Novartis подпомогна с 31 млн. долара StartUp Health - компания, която се занимава с инвестиции в сериозни проекти като борбата с рака, и подписа споразумение за партньорство с китайския технологичен гигант Tencent Holdings Ltd.

Бодсън заяви, че швейцарската компания има желание да отделя внимание на повече подобни сделки, тъй като възнамерява да разшири дейността си в Китай - втория по големина пазар за лекарства в света.

Други фармацевтични компании следват подобен курс на политика.

Миналата година GlaxoSmithKline Plc поиска от Хал Барън, бивш изпълнителен директор в Genentech and Calico, да ръководи научните изследвания.

Roche Holding AG и Pfizer Inc се насочват към приложения, фокусирани върху множествената склероза, очните болести и други заболявания, в опит да получат директен достъп до пациентите и огромните и най-вече ценни количества информация.

Biome на Novartis също така формира своеобразно партньорство с нюйоркската дигитална компания Hitlab, като работи и с Veta Health и Conversation Health по проекти, свързани със сърдечната недостатъчност и раковите заболявания.

Проектът трябва да улесни технологичните компании да работят с Novartis и да навлязат сериозно в сложната област на здравеопазването, смята Бодсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още