IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новата икономика" ли ще спаси планетата?

Една от идеите, които набират скорост, е напредъкът да не се измерва само с БВП, който по същността си измерва пазарната стойност на стоките и услугите

21:00 | 10.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Науката настъпва: безкрайното преследване на икономическия растеж унищожава основите на живота на Земята и няма страна, бедна или богата, която да може да избегне последиците, ако нещата продължат по същия начин. Как светът може да промени курса? Този въпрос задава в свой анализ агенция Ройтерс, цитирана от БТА. 

Макар все още периферно една разпръсната по света, но сплотена коалиция от икономисти, редови организатори, бизнес лидери и политици, наред с някои инвеститори, започна да очертава отговор.

Визията: нови отношения между държава, местни общности и природа, обединени зад една по-комплексно разбиране за напредъка, отколкото е брутният вътрешен продукт (БВП) - утвърденият измерител на икономиките, толкова различни, колкото икономиките на САЩ и Мозамбик.

Няма страна на Земята, която да прави това, което е нужно, за да гарантира, че се приближаваме към икономическа система, която да е способна да се справи с двете предизвикателства - екологичен срив и климатични промени, каза Лори Лейбърн-Лангтън, асоцииран сътрудник към Лондонския институт за изследвания по обществена политика (Institute for Public Policy Research) и водещ автор на нов доклад за срива на околната среда, наречен "Това е криза".

"Има обаче няколко идеи и малки по мащаб проекти, които се осъществяват, и които, ако бъдат приложени в по-широк мащаб, биха могли да се справят с проблема," каза той.

Една от тези идеи, които набират скорост, е напредъкът да не се измерва само с БВП, който по същността си измерва пазарната стойност на стоките и услугите на страната.

В по-широк смисъл 30-годишният Лейбърн-Лангтън и други защитници на "новата икономика" настояват, че вече е време да се признае, че държавата трябва да играе централна роля в изготвянето на отговор на очертаващите се системни екологични сътресения.

Само че вместо да има връщане назад към национализацията и ограничаването на директорските заплати, характерни за лявата политика на 70-те, те са на мнение, че правителствата трябва да подкрепят общностите в създаването на нови, характеризиращи се с масово участие форми на икономическа активност, които могат да се справят със социалното неравенство, като същевременно се възстанови здравето на планетата.

Сред кандидатите са: местни проекти за чиста енергия, кооперативи, които са собственост на работниците, много видове напредничави компании, както и възстановяващо селско стопанство и практики за възстановяване на дивата природа.

Новите икономически критерии биха могли да бъдат развити чрез демографски консултации, за да се измери напредъкът в справедливостта, здравето или устойчивото развитие. Примери за това е Genuine Progress Indicator, който е опит в начален етап за една по-балансирана алтернатива на БВП.

Промяна на статуквото

Макар много компании и местни групи да следват варианти на такива инициативи, тази философия най-добре се вижда в програмата "Зеленото ново споразумение"

Предложено от американската депутатка Александрия Окасио-Кортес, която е подкрепяна от младежкото движение "Изгрев", то цели да съчетае справедливостта с възобновяемата енергия и борбата с климатичните промени.

Консервативните икономисти от целия политически спектър на САЩ заявяват, че съществуващата система просто има нужда от пренастройка под формата на въглероден данък и система от облекчения, за да бъдат намалени вредните емисии, а републиканците и някои инвеститори бомбардираха "Зеленото ново споразумение" с критики.
Това е социалистическа сделка за придобиване на енергията за 70-,80-, 90-трилиона долара, каза Джонатан Хоуниг от хедж фонда Capitalist Pig пред "Фокс Бизнес" през март. "Това е наистина социализъм в по-широк смисъл," допълни той.

Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Когато настъпи времето на нова икономическа система, тя ще се наложи не с политическите усилия на правителствата или с груба сила, а благодарение на ефективността си в новите икономически условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още