IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата възможност за енергийните гиганти - екологични иновации

Компаниите в петролния бранш започнаха да инвестират в редица проекти за улавяне на въглероден диоксид

10:50 | 15.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийните гиганти започват нов бизнес - насочват се към екологични иновации, с което да подкрепят дейността си и да изчистят имиджа си пред обществеността, посочва Ройтерс. Тези действия могат да помогнат да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид и да се изпълнят изискванията на Парижкото споразумение.

Така ще има и баланс между растящите нужди от петрол и природен газ, но и ще бъдат изпълнени целите за нисковъглеродна икономика, пише още агенцията.

Една от иновациите, на която залагат гигантите, е улавянето на въглероден диоксид. Според ООН тази технология  ще бъде необходима, за да бъде изпълнена заложената цел за ненадвишаване на глобалните температури с повече от 1,5°С през това столетие. 

Френската Total например планира да инвестира около 10% от своя бюджет за проучвания и развитие за иновации за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Компанията инвестира в проучвания за цената на улавянето и съхранението под земята на замърсяващите емисии.

От своя страна Chevron инвестира в стартъпа Blue Planet Systems, който разработва проект за повторната употреба на въглеродния диоксид.

Exxon Mobil пък създаде компанията Low Carbon Solutions, чрез чиито технологии улавя емисиите въглероден диоксид. Това звено използва и опита на Exxon за производството на водород, както и кухините за съхранение на въглероден диоксид, които компанията притежава в Мексиканския залив и в Северно море.

Звеното на Occidental Oxy Low Carbon Ventures има друг подход - отпуска финансиране на проекти за екологични иновации. Компанията е най-големият инвеститор в тексаската 1PointFive, която работи по проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Един от големите клиенти на компанията е United Airlines, която се надява, че така ще успее да елиминира 10% от емисиите от своите самолети годишно.

Не само компаниите, които добиват петрол или природен газ се оглеждат за иновации, които да "позеленят" бизнеса им.

Операторът на петролопроводи в САЩ Kinder Moran също създаде ново звено, което да предлага услуги, свързани със съхранение на въглерод, зелен газ, водород и като цяло производството и разпределението на енергия от възобновяеми източници. 

Производителят на оборудване за добив на петрол Baker Hughes купи норвежката технологична компания Compact Carbon Capture и планира да разработи нейни технологии за намаляване на въглеродния отпечатък на продуктите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още