IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият президент на Аржентина обещава възстановяване на икономиката

Макри няма да назначава един министър на икономиката, а по-скоро икономически екип от шестима министри

08:29 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новоизбраният президент на Аржентина Маурисио Макри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на Аржентина Маурисио Макри. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че ще насочи усилията си към премахване на валутния контрол, стимулиране на икономическия растеж и борба с корупцията и организираната престъпност, предаде DPA, цитирана от БТА.

Дясноцентристът и кмет на Буенос Айрес ще поеме президентския пост от Кристина де Киршнер през декември, след като в неделя спечели изборите с 51,4 процента от гласовете. 

Макри заяви, че няма да назначи един министър на икономиката, а по-скоро икономически екип от шестима министри - на държавната хазна, на финансите, на енергетиката, на производството, на транспорта и на земеделието. 

По думите му основното му опасение преди да заеме поста е "състоянието на държавните отчети", защото правителствените статистики отдавна са поставяни под съмнение.

Все още не знаем колко са валутните резерви, каза той. Аржентина в момента не разполага с достоверна икономическа информация, посочи Макри, цитиран от AFP.

Той повтори обещанията си да премахне непопулярните ограничения върху купуването на долари и по този начин да разруши процъфтяващия "черен" валутен пазар, който изкривява икономиката. Ограниченията са грешка, която спъва растежа, каза новият аржентински лидер. Отмяната на ограничителните мерки обаче вероятно ще доведе до рязко обезценяване на аржентинското песо, което официално се търгува при курс 9,5 песо за долар, а на черния пазар - около 16 песо за долар.

С валутни резерви от около 26 млрд. долара - малко за икономика с големината на аржентинската, администрацията на Макри ще има нужда от бърз приток на долари, за да запази платежоспособността на правителството. Свежи пари могат да дойдат от различни международни икономически организации, но това в крайна сметка ще изисква бързи реформи, които да дадат сигнал за предстоящи структурни промени в икономиката, отбелязва AFP.

Новият президент вероятно ще срещне силна съпротива в Конгреса, където няма мнозинство в нито една от двете камари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още