IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоизбраният президент на Мексико иска по-малко внос на горива от чужбина

Андрес Мануел Лопес Обрадор обещава и образование за всяко дете, което иска да учи

10:50 | 08.07.18 г.
<p>
	Андрес Мануел Лопес Обрадор. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андрес Мануел Лопес Обрадор. Снимка: Архив Ройтерс

Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че ще се стреми до три години да спре огромния внос на гориво от чужбина, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Това бе и предизборно обещание на Лопес Обрадор. Почти целият внос на чуждо гориво за Мексико идва от САЩ.

Новоизбраният президент иска до средата на 6-годишния си мандат Мексико да е съживила своите дейности в петролния отрасъл - разработване на находища, сондажи и работа на петролните рафинерии. Лопес Обрадор иска в Мексико да се построи една голяма или две средни петролни рафинерии до края на мандата му. Те ще бъдат построени в щатите Табаско и вероятно Кампече. Засега обаче Лопес Обрадор не внася достатъчно яснота по въпроса кой ще финансира тяхното изграждане.

Сега съществуващите шест рафинерии в Мексико произвеждат доста под капацитета си. Те са произвели средно по 220 000 барела на ден бензин през настоящата година. Производството е спаднало с 50 процента в сравнение с 2013 г.

Мексико е внесъл досега тази година средно 590 000 барела на ден бензин и 232 000 барела на ден дизел.

Новоизбраният президент обеща също така да прати в колеж всички младежи, които искат това, предаде Асошиейтед прес. Лопес Обрадор обещава изграждането на нови гимназии и университети.

Бъдещият министър на образованието Естебан Моктесума вече каза, че правителството ще предостави 126 долара месечна стипендия на учениците и студентите, които имат нужда от финансови средства, за да завършат гимназия или университет.

Според Лопес Обрадор образованието е начин за справяне с безработицата и за намаляване на престъпността сред младежите. Лопес Обрадор обещава и пакет от 5 милиарда долара за стипендии и стажове в мексикански компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още