IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ свързаха първия ядрен реактор на арабския свят със захранващата си мрежа

Централата в Барака ще увеличава производството си постепенно, докато достигне пълния си капацитет в рамките на месеци

21:46 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Обединените арабски емирства свързаха първата ядрена централа на арабския свят към мрежата на страната и започнаха да доставят електричество, като прекрачиха последния праг за членство в клуба на атомните държави.

Построенa и управляванa от съвместно предприятие с Korea Electric Power Corp., централата в Барака ще увеличава производството си постепенно, докато достигне пълния си капацитет в рамките на месеци, съобщи строителната компания Emirates Nuclear Energy Corp. Барака е първият от четирите цивилни реактора, които правителството планира да въведе в експлоатация до 2023 година, информира Bloomberg.

Заводът е много значим за Близкия изток и ОАЕ, седемчленна федерация, която включва търговския център Дубай и богатия на петрол Абу Даби. Реакторите, разположени в слабо населена ивица пустиня на брега на Персийския залив в Абу Даби, се оценяват на 25 милиарда долара. Правителството очаква те да произведат 5,6 гигавата, след като бъдат пуснати напълно в експлоатация - или около една пета от сегашния инсталиран генериращ електричество капацитет на страната.

ОАЕ, третият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се опитва да диверсифицира вътрешното си енергоснабдяване и да намали зависимостта си от суровината. Дубай има за цел да задоволи 75% от нуждите си от слънчева енергия и други възобновяеми енергийни източници до 2050 г.

Вторият реактор в страната вече е изграден и се подготвя за "оперативна готовност". Изграждането на останалите два блока е в последен етап, казаха от Emirates Nuclear Energy Corp. Други арабски страни, включително Саудитска Арабия и Египет, също се насочват към приемането на ядрената енергия, въпреки спорните въпроси за разходите и безопасността.

Арабските държави отдавна се опитват да изградят ядрени мощности. Ирак под управлението на Садам Хюсеин имаше добре разработена програма, докато Израел, който не беше признат за ядрена държава, задуши амбициите му, като унищожи изследователския реактор Озирак при въздушно нападение през 1981 г. Иран управлява атомната централа „Бушер“ от 2011 г., но Техеран е изправен пред осакатяващите санкции на САЩ над атомната му програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още