IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни тримесечие на волатилност и изострена тревожност

Според главния икономист на Saxo Bank последното тримесечие на годината ще бъде фокусирано върху изборите за президент в САЩ

19:42 | 29.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Saxo Bank</em></p>

Снимка: Saxo Bank

Влизаме в четвъртото тримесечие с изключително ниска волатилност, лихвени проценти, инфлация и растеж, в комбинация с изострена тревожност и социално неравенство. Последното тримесечие от годината може и трябва да бъде фокусирано в президентските избори в САЩ, които изглеждат все по-обтегнати, но също така е период от годината, когато сезонът е слаб по отношение на риска, както и когато правителствата, типично, стават уклончиви по отношение на малкото пари, които ще похарчат от бюджета. С други думи – „Време е за шоу!“, пише Стийн Якобсен, CIO и главен икономист в Saxo Bank, в свой коментар.

Все още се очаква Федералният резерв да повиши лихвения процент тази година, но пазарът осъществи не едно, а две повишения за малкото количество пари, което се търгува свободно, без намесата на правителството. Също така е много вероятно, с 60% шанс, след изборите в САЩ, Фед да повиши лихвите още веднъж с 25 базисни пункта, през декември.

Фед все още иска да повиши лихвения процент, докато съответно Европейската централна банка, Bank of England и Bank of Japan изчерпват възможностите си, което означава, че подкрепата за Пута на пазара отслабва. Напоследък дори тези, които определят политиката, индиректно признават, че количествените облекчения, както и количествените и качествените облекчения не само, че не работят, но могат да вкарат балони в жилищния сектор и пазарите.

Най-накрая им се проясни, че има нужда от нещо друго, пише Якобсен.  Но какво е това друго нещо?

Според него новото е старо, тъй като светът отново мечтае за фискална експанзия, която да спаси света. Това е същият лек, който беше използван през 2009 г., когато беше задвижен този изключително необичаен бизнес цикъл. Според икономиста обаче има едно предупреждение, което трябва да се направи.

Фискалните дефицити съпътстват политиците и повечето правителства са "на диета", що се отнася до разходите, особено големите икономики на Запад. САЩ, Франция и Германия влизат в избори. "Обикновено нищо не се случва по време на избори и през следващите 100 дни, и докато до края на 2016 г. ще станем свидетели на говорене за това как един ден ще получим повече фискални стимули и как трябва да инвестираме повече в инфраструктура, то политическият календар ще действа усмирително по същество, като отлага политиката до…това време на следващата година!", пише Якобсен.

Според него 2017 г. ще създаде достатъчно сътресения, шум и маргинална промяна, за да задвижи това, за което призовавам от години – необходимостта от промяна.

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп може да спечели или не изборите в САЩ, но неговите гласоподаватели и подкрепата към него не могат да бъдат пренебрегнати. Социалният договор остава разклатен и последиците от това изобилстват.

Тръмп ще бъде следващия президент на САЩ, не заради това, зад което застава, и определено не заради това, което говори, а защото той е толкова много против статуквото. Ако Тръмп влезе в Белия дом, няма да е заради самия него, а заради дълбоката непопулярност на неговия опонент от демократите Хилари Клинтън, която представлява 100% от същата политика - курс, който направи много американци по-бедни.

Четвъртото тримесечие ще донесе първият знак за промяна на политическия процес и следователно ще донесе по-висока волатилност на пазарите. Първоначално пазарът ще се шокира да разбере, че портфолиото му е толкова взаимообвързано, че да се крие при облигациите или златото няма да свърши работа. Последното предупреждение, което имаме, е фактът, че понастоящем имаме кръстосани връзки между активите в горните нива на 60-те процента, което означава, че не може да се приложи хеджиране, тъй като всички активи се движат в една и съща посока, допълва икономистът.

"С други думи направихме пълен кръг, като не помръднахме на никъде цели осем години. Изтощението от завъртането на колелото е максимално и не остана никой, който да иска отново да го завърти".

Всички макро промени в историята произлизат от политически грешки. Това Тръмп да стане президент може да се окаже голяма грешка, но ще задвижи промяната из основи, от която светът има нужда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още