IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Австралийската централна банка остави лихвите без промяна

Пречката пред по-силния устойчив икономически ръст остават високите нива на задлъжнялост на домакинствата и бавния ръст на реалните заплати

11:14 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка очаквано остави основния лихвен процент без промяна на ниво 1,5%, съобщи Bloomberg.

“Последните данни съответстваха на очакванията на банката, че икономическият ръст в Австралия постепенно ще се ускори през идната година”, пише в изявлението на управителя Филип Лоу и борда на банката. „Перспективите пред инвестициите извън минното дело се подобриха, а бизнес нагласите са на високо ниво“, се казва още в текста.

Според регулатора цените на жилищата растат много бързо в някои райони, макар че има сигнали за охлаждане, особено в Сидни. Активността в жилищното строителство остава на високо ниво, но не се очаква още много растеж.

По думите на Филия Лоу ръстът на заплатите остава нисък и това ще остане така още известно време, макар че по-силните условия на трудовия пазар би трябвало да насърчат повишението на възнагражденията.

Австралийската централна не даде особена надежда за затягане на паричната политика въпреки по-силните икономически данни. „Пречката пред по-силния устойчив икономически ръст остават високите нива на задлъжнялост на домакинствата и бавния ръст на реалните заплати“, пише още в изявлението на Лоу.

Австралийската централна банка държи лихвите без промяна от август миналата година. Преди това регулаторът облекчаваше политиката си, за да улесни икономическия преход от минното дело към услугите и промишлеността, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още