Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ОИСР: Глобалната икономика се насочва към най-слабия си растеж от десетилетие

В същото време правителствата не правят достатъчно, за да предотвратят дългосрочните щети, констатират от ОИСР

ОИСР: Глобалната икономика се насочва към най-слабия си растеж от десетилетие

Снимка: Getty

Засилването на търговските конфликти доведе до забавяне на инерцията в световната икономика до нива, последно наблюдавани по време на финансовата криза. В същото време правителствата не правят достатъчно, за да предотвратят дългосрочните щети. Това заявяват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в най-новата си прогноза, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Организацията, базирана в Париж, намали почти всички икономически прогнози, направени преди само четири месеца, тъй като протекционизмът оказва все по-голям ефект върху доверието и инвестициите. Рисковете на финансовите пазари пък продължават да нарастват. През тази година растежът на световната икономика ще бъде едва 2,9% при предишна прогноза за 3,2%. Очакванията за еврозоната са за растеж от 1,1%, като прогнозата е снижена от 1,2%. В САЩ брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне през 2019 г. с 2,4% спрямо по-рано чаканите 2,8%.

„Перспективата за глобалната икономика става все по-крехка и несигурна“, посочват от ОИСР. От там обясняват, че ескалиращото напрежение в търговската политика оказва все по-голям отрицателен ефект върху инвестициите.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е поредната институция, която бие тревога за световната икономика. През последните две седмици Федералният резерв, Европейската централна банка, Китайската централна банка и др. облекчиха паричната си политика, за да подкрепят търсенето, като в същото време призоваха правителствата да използват фискални стимули, за да гарантират, че усилията им няма да бъдат безполезни.

Производството пострада сериозно от икономическата криза, породена от търговската война между САЩ и Китай. Досега секторът на услугите се оказва необикновено издръжлив, но от ОИСР предупреждават, че постоянната слабост в индустрията ще се прехвърли върху пазара на труда, доходите на домакинствата и разходите.

Допълнителни рискове произтичат от по-рязкото забавяне в Китай и излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка, което може да тласне Обединеното кралство към рецесия и значително да намали растежа в Европа, се посочва още в доклада.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Авария в иранско ядрено съоръжение бъди съмнения за саботаж