IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР не очаква съществен подем на световния растеж до края на годината

Растежът в развитите страни ще остане слаб, а големите развиващи се икономики ще допринасят по-малко за глобалния растеж

17:24 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР не очаква съществен подем на световния растеж до края на годината

Темпът на икономическия растеж ще остане скромен през следващите месеци сред повечето развити икономики, според водещи показатели на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Новите данни помрачават надеждите, че 2014 г ще донесе значителен тласък на икономическото възстановяване от световната финансова криза, пише MarketWatch.

Показателят на ОИСР за бъдещата икономическа активност показва, че растежът в повечето развити икономики ще остане на сегашните си нива, като големите развиващи се икономики ще допринасят по-малко за растежа на световната икономика отколкото през годините, последвали кризата от 2008 г. В резултат от тази комбинация глобалният растеж едва ли отчете значителен подем през тази година.

След няколко години на фалстартове последният удар върху надеждите за подем на глобалния растеж дойдоха от редица въоръжени конфликти - в Ирак, Сирия и Украйна. Посочвайки тези събития, ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че организацията се подготвя да понижи прогнозата си за глобалния растеж отново, след като за последно го направи през юли. „Растежът е уязвим, а геополитическите рискове – много“, посочи тя в интервю за френския вестник Les Echos.

По данни на МВФ световното икономическо производство се е разширило с 3,2% през 2013 г., спрямо 3,5% през 2012 г. През юли МВФ прогнозира, че световният растеж ще се забърза с 3,4% през 2014 г., понижавайки прогнозата си за 3,7% от април. Сега Лагард каза, че икономистите на МВФ виждат растеж между 3 и 3,5%.

Изпреварващите показатели на ОИСР предполагат подобно разочароващо развитие. В прогнозата си от края на 2013 г базираната в Париж организация заяви, че очаква световната икономика да се разшири с 3,6% през тази година, но подобно на МВФ понижи очакванията си до 3,4% през май.

Показателите за различните страни показват забавяне на растежа в Германия, Италия и Япония, за сметка на забързване на икономиките на Бразилия и Индия. Германия и Италия също така вероятно ще са най-потърпевшите европейски държави от конфликта между Украйна и Русия, тъй като търговските и финансовите връзки на последната са най-тесни с двете държави.

Изпреварващите показатели на ОИСР са изработени така, че да предоставят ранни сигнали за наближаването на повратни точки между разширяване и забавяне на икономическата активност, като са базирани на широк кръг от данни, които в миналото са сигнализирали за промяна в икономическата активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още