IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Новият вариант на коронавируса може да забави глобалното възстановяване

Новооткритият щам омикрон заплашва да задълбочи проблемите пред снабдителните вериги и да ускори инфлацията

22:12 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Вариантът омикрон на коронавируса заплашва за задълбочи дисбалансите, които забавят растежа и повишават разходите, съобщи в сряда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Financial Times. Организацията повиши значително прогнозите си за инфлацията в сравнение с преди три месеца.

Новият вариант, който беше установен миналата седмица, може да забави връщането на световната икономика към нормалност, предупреди базираната в Париж международна организация, включваща предимно богати страни членки.
Ръководителите на паричната политика трябва да бъдат „предпазливи“, допълни ОИСР. Според организацията най-неотложното изискване е да се ускори доставянето на ваксини срещу COVID в цял свят.

Препоръките са включени в публикуваните два пъти в годината прогнози за икономиката от ОИСР, която остава със сходни очаквания за глобалния растеж като преди три месеца, но значително повишава очакванията си за инфлацията.

За страните от Г-20 ОИСР повиши прогнозите си за инфлацията през 2022 г. от 3,9% през септември на 4,4% сега. Най-голям е ръстът в САЩ и Великобритания, където се очаква инфлацията да се ускори догодина от 3,1% до 4,4%.

Лорънс Бун, главен икономист на ОИСР, каза пред FT, че вариантът омикрон „се прибавя към вече високата несигурност и че може да се превърне в заплаха за възстановяването, забавяйки връщането към нормалността или нещо още по-лошо“.

Тя не се противопостави на агресивното становище, изразено във вторник от председателя на Федералния резерв в САЩ Джей Пауъл или на изявленията през последно време на Английската централна банка, като коментира, че тези централни банки вече са били предпазливи и че по-продължителният инфлационен натиск в САЩ и Великобритания изисква малко по-затегната парична политика. ОИСР ОИСР

„Няма универсална парична политика, защото имаме много различна ситуация на някои нововъзникващи пазарни икономики с ускорена инфлация. САЩ са различни и от Европа и от Азия, където проблемът с инфлацията е много по-малък“, отбеляза Бун.

Тя подчерта необходимостта държавните ръководители да заявят ясно, че няма да повишават лихвите в резултат на затрудненията пред веригите за доставка, но ще са готови да реагират, ако натискът върху цените се разшири и започне да се самозасилва.

ОИСР отбеляза, че глобалното възстановяване е много по-силно от първоначално очакваното през 2021 г., но допълни, че сега това създава поредица от вредни дисбаланси, които може да се запазят по-дълго от очакваното.

„Затрудненията пред веригите за доставка може да забавят растежа и да удължат ускорената инфлация“, предупреди Бун.

Само в автомобилния сектор ОИСР е изчислила, че нарушаването на доставките е свило германската икономика с повече от 1,5% тази година и с над 0,5% икономиката на Мексико, Чехия и Япония.

На фона на тези разминавания между търсенето и предлагането основното послание на ОИСР е, че в глобалната икономика се зараждат много други големи дисбаланси. ОИСР ОИСР

Те варират от предлагането на ваксини, което е по-голямо в богатите страни, нарастваща пропаст в представянето на икономиката между развитите икономики и нововъзникващите пазарни икономики и различия в представянето на пазара на труда в европейските страни и САЩ.

В Европа заетостта е по-добре защитена и по-висока спрямо нивата преди пандемията, но брутният вътрешен продукт не е възстановил напълно загубите. В САЩ е обратното.

Според Бун защитата на работните места в Европа е била от полза за хората, „но някои необходими премествания на работни места може още да не са се случили“. Тя също така заяви, че част от тази важна тенденция вероятно се дължи на факта, че първоначалният удар от коронавируса беше по-силен в Европа, отколкото в САЩ.

В икономическите си прогнози ОИСР предвижда, че ръстът на световната икономика ще се забави от 5,5% тази година на 4,5% през 2022 г., последван от разширение с 3,2% през 2023 г.

Инфлацията в страните от Г-20 вероятно ще се забави до 3,8% през 2023 г., след като достигне 4,4% догодина. Но ОИСР предвижда, че тя ще бъде под прага от 2% в еврозоната през 2023 г. спрямо 2,4% във Великобритания и 2,5% в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още