IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР очаква глобалния икономически растеж да достигне 3,3% тази година

Организацията предупреждава за рисковете от нарастващия протекционизъм и волатилността от поелите в различна посока парични политики

17:39 | 07.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pexels.com</em></p>

Снимка: pexels.com

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) остави без промяна оценките си за глобалния икономически растеж за 2017 г. и 2018 г. спрямо предишния си доклад на ниво от съответно 3,3% и 3,6%. Това означава леко ускоряване спрямо миналата година, за която растежът бе на ниво от 3%.

Според организацията обаче рисковете от нарастващия протекционизъм, финансовите уязвимости, потенциалната волатилност от поелите в различна посока парични политики и реалната активност натежават върху перспективите.

Очакваното икономическо подобряване до голяма степен отразява продължаващите и очакваните фискални и структурни инициативи в големите икономики, най-вече Китай, Канада и САЩ, както и малко по-експанзионистичната позиция за еврозоната. Подобни политики са нужни като катализатор на частното търсене с цел засилване на глобалната активност и намаляване на неравенството.

„Растежът все още е твърде слаб, а ползите от него твърде тясно фокусирани, за да повлияят сериозно на тези, които бяха ударени най-силно от кризата и които са изоставени“, казва генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия по повод доклада. „Сега, повече от всякога, правителствата трябва да предприемат действия, за да възстановят доверието на хората, докато в същото време устояват на фукусирането навътре или на премахването на голяма част от напредъка, постигнат чрез по-сериозно международно сътрудничество“.

В САЩ местното търсене ще се засили, подпомогнато от ръст на благосъстоянието на домакинствата и постепенно повишаване на производството на петрол. Очаква се растежът на БВП да се повиши до 2,4% тази година и с 2,8% през 2018 г., подкрепен от очакваното фискално разширяване и въпреки по-високите дългосрочни лихвени проценти и по-силния долар. Оценката за следващата година обаче все пак търпи корекция надолу спрямо миналата прогноза с 0,2 процентни пункта.

Умереният темп на растеж се очаква да продължи и в еврозоната, като той бива ограничен от някои страни с трайно високи нива на безработица и непълна заетост – особено сред младите, както и със слабост на банковия сектор. Прогнозите са БВП за региона да се увеличи с годишен темп от 1,6% през 2017 и 2018 г., като за следващата година е направена низходяща корекция с 0,1 процентни пункта.

В Япония фискалните облекчения и по-добро участие на жените в работната сила ще помогне за увеличаване на БВП тази година до 1,2% от 1,0% през 2016 г. Перспективите ще зависят от степента, до която дуализма на пазара на труда бъде намалена, а ръстът на заплащането се увеличи.

Прогнозите за Китай са икономиката да се разшири с 6,5% тази година и с 6,3% през 2018 г., докато тя преминава от зависимост от външно търсене и тежка индустрия към вътрешно потребление и услуги.

По-високите цени на суровините и отслабващата инфлация подкрепят възстановяването на Бразилия и Русия от дълбоките им рецесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Ръстат на Б В П на Е С за 2017 и 2018 ще бъде около 2 % А може би и малко над 2 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още