IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР отново снижи прогнозата си за глобалния икономически ръст

Очакванията на организацията за растеж на световната икономика през тази година бяха занижени до 1% от 1,8%

16:21 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната икономика е пострадала по-сериозно от очакваното от търговските сътресения и политическата несигурност, които замъгляват перспективите най-вече в Европа, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg. 

“Глобалното разширяване продължава да губи инерция“, заяви базираната в Париж организация.

Стойностите, които представя тя, са по-ниски от тези, обявени от Международния валутен фонд (МВФ) за много от разглежданите икономики, и най-вече по отношение на региона на Европа и Великобритания.

Напоследък обаче се забелязват някои признаци на стабилизиране на световната икономика на фона на поредния етап от преговори между САЩ и Китай.

Индексът на JPMorgan Purchasing Managers Index (PMI) се повиши през февруари за първи път от три месеца насам, докато някои показатели в еврозоната също представиха данни, които надминаха пазарните очаквания.

„Сега е много трудно да се направи ясна диагноза на глобалния икономически ръст, но поне последните данни при PMI показват някои положителни тенденции“, споделя икономистът Джеймс Померой от HSBC.

Централните банки по света, в това число и Федералният резерв на САЩ, вечер реагираха на промените, като се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) също да ги последва.

За да се справи с неблагоприятните обстоятелства – последици от търговската война, Китай взе решение да установи мерки за стимулиране на своята икономика, като това включва и данъчни облекчения за бизнеса.

Перспективите на ОИСР противоречат на надеждите, че източниците на икономическа слабост в края на 2018 г., включително и по-слабото доверие, ще отбележат временно подобрение.

Въпреки че централните банки трябва да останат в експанзионистичен режим, организацията призова за структурни реформи и фискални стимули в европейските страни (поне в тези, които могат да си го позволят), заявявайки че „само паричната политика не може да реши кризата в Европа или да подобри скромните средносрочни перспективи за растеж“.

ОИСР намали прогнозата си за растеж през тази година до 1% от 1,8%, като в същото време съветва банкерите от ЕЦБ, които ще се срещнат във Франкфурт през тази седмица, да се гласуват нови мерки за подобряване на финансирането за банките.

Реално погледнато Европа пое най-големите щети от търговските сътресения, ако се разгледат икономическите данни.

Въпреки че прогнозата на САЩ за 2019 г. беше леко понижена, тази на Великобритания е намалена до 0,8% от 1,4%, а прогнозата на Германия - до 0,7% от 1,6 на сто.

ОИСР посочи Brexit като една от най-големите заплахи за икономическия ръст в Европа. Ако Великобритания не постигне сделка за своето излизане от блока, организацията предвещава средносрочна рецесия, която ще обхване редица европейски страни.

По-рязко икономическо забавяне в Китай от друга страна ще има „значителни неблагоприятни последици за глобалния икономически ръст и търговията“, посочва ОИСР.

Докладът на организацията беше изготвен, преди Пекин да обяви своя нов целеви диапазон от 6-6,5% ръст за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още