IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР понижи прогнозата си за световния икономически растеж

Организацията препоръча на Фед да повиши лихвените проценти, тъй като резултатите на САЩ са достатъчно добри

13:42 | 16.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перспективите пред световната икономика изглеждат по-мрачни в сравнение с преди няколко месеца, но САЩ се справят достатъчно добре, за да може централната банка да повиши лихвените проценти за пръв път от финансовата криза насам, съобщава Ройтерс, базирайки се на изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Световната икономика ще се разрасне с 3,0% през тази година и с 3,6% през следващата, заяви базираната в Париж организация в актуализация на прогнозите си за основните икономики.

ОИСР намали оценката си за световния растеж от съответно 3,1% и 3,8% през юни, позовавайки се основно на забавянето на развиващите се пазарни икономики като Китай и Бразилия.

„Перспективите пред глобалния икономически растеж леко отслабват и не са толкова ясни за предстоящите месеци“, заяви главният икономист на ОИСР Катрин Ман в интервю за Ройтерс.

САЩ изпъкват на фона на останалите страни. ОИСР повиши прогнозата си за растежа на страната за тази година до 2,4% от 2,0% през юни. Преди това обаче тя понижи годишната прогноза за 2016 г. до 2,6% от 2,8%.

Според ОИСР има повече аргументи в полза на това централните банкери на Федералния резерв (Фед) да решат да повишат лихвените проценти на предстоящата им среща през тази седмица, отколкото на тази в края на годината.

„Повишаването на лихвените проценти сега ще премахне несигурността на пазарите“, заяви Ман. Темпът на бъдещите увеличения е по-важен от това дали Фед ще действа сега или през декември, сочат проучванията на ОИСР.

По отношение на еврозоната перспективите са най-светлите от последните четири години насам. Прогнозата за растежа на региона е за 1,6% през тази година и за 1,9% през 2016 г.

Ако обаче еврото остане слабо, а лихвените проценти и цените на петрола - ниски, икономиката на блока може да се разрасне с цял процентен пункт по-бързо, казва Ман. Засега това не се случва, защото еврозоната е твърде обременена от дълговете си, допълва тя.

Приоритет на еврозоната трябва да бъде възстановяването на банковата система и справянето с лошите заеми, казва тя, вместо удължаването или разширяването на програмата за изкупване на активи на Европейската централна банка, както някои икономисти предлагат напоследък заради слабите данни за инфлацията.

ОИСР понижи леко оценката си за растежа на Китай до 6,7% през тази година и 6,5% през 2016 г. след поредицата от разочароващи резултати и сътресенията на фондовия пазар.

Перспективите пред Бразилия са особено слаби според световния икономически преглед. ОИСР прогнозира, че икономиката ѝ ще се свие с 2,8% през 2015 г. и с 0,7% през следващата година заради трудностите ѝ със срива на цените на износните ѝ стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Имам кофти усещането, че оценките и прогнозите на световните организации, все повече заприличват на оценките и прогнозите на гръцките статистици и финансово министерство отпреди 10-15 години. Дано се лъжа. Целесъобразното отчитане и прогнозиране е достатъчно компрометирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още