IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР понижи прогнозите си за глобалния икономически ръст

Организацията призовава страните от Г-20 да предоставят още фискални стимули, които да подкрепят вече приложените инструменти на паричната политика

15:01 | 18.02.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижава прогнозите си за глобалния ръст, съобщи Bloomberg. Организацията посочва, че икономиките на Бразилия, Германия и САЩ се забавят и предупреждава, че развиващите се пазари са изложени на риск от валутни колебания.

Глобалният БВП ще нарасне с 3% през 2016 г. - същия темп като през 2015 г. Това е с 0,3 процентни пункта по-малко в сравнение с прогнозата от ноември.

„Рисковете за финансовата стабилност са значителни“, пише в доклада на ОИСР. „Някои развиващи се пазари са особено уязвими, що се отнася до резки колебания във валутните курсове и до ефектите от високия дълг“, се казва още в текста.

Фондовите пазари започнаха годината със значителни спадове на фона на по-слабия ръст в Китай и поевтиняващия петрол, които може да забавят глобалната икономическа експанзия. 

Миналата седмица глобалният MSCI индекс се понижи до най-ниското си ниво от над две години, след като цената на петрола падна под 30 долара за барел.

ОИСР очаква китайската икономика да нарасне с 6,5 на сто през 2016 г., а през 2017 – с 6,2%.

Bloomberg припомня, че министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-20 се събират следващата седмица в Шангай и ОИСР призовава да обмислят предоставянето на още фискални стимули, които да подкрепят вече приложените инструменти на паричната политика.

„Необходим е силен колективен отговор, за да се подсили търсенето“, пишат експерите от ОИСР. „Паричната политика не може да действа сама. В много икономики днес фискалната политика е противоречива. Забави се инерцията на структурните реформи. И трите лоста трябва да бъдат задвижени по-активно, за да се създаде силен и устойчив растеж“, препоръчват авторите на доклада.

Сред големите световни икономики Бразилия е единствената, която в момента е в рецесия, която се оказва по-задълбочена и продължителна, отколкото се очакваше.

Най-голямата икономика в Южна Америка ще се свие с 4% тази година, прогнозира ОИСР, като ревизира последната си прогноза с 2,8 процентни пункта надолу. През 2015 г. БВП на Бразилия се сви с 3,8% и ще се стабилизира през 2017 г., очаква организацията.

Тя понижава прогнозите си и за САЩ, и за Германия с по 0,5 процентни пункта. Очакваният ръст през 2016 г. и 2017 г. в САЩ ще бъде съответно 2% и 2,2%. БВП на най-голямата икономика в Европа пък ще нарасне с 1,3% и 1,7% съответно през 2016 и 2017 г.

Според ОИСР САЩ са изправени пред все повече насрещни ветрове, включително силния долар, който тежи на износа, и ниските цени на петрола, които пък създават проблеми на инвестициите в енергетика.

Канада също страда като износителка на петрол. ОИСР прогнозира, че канадската икономика ще нарасне с 1,4% тази година в сравнение с прогнозата за повишение от 2% в предишния доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"трябва да бъдат задвижени по-активно"- направо ги задвижете на +безкрайност :-) Стига вече сме ги задвижвали по малко :-)... Колкото повече ги "движите", толкова по-малко "движат" :-D... Колкото повече "мърдат" толкова повече "влиза" май е работата :-D"Според ОИСР САЩ са изправени пред все повече насрещни ветрове, включително силния долар, който тежи на износа, и ниските цени на петрола, които пък създават проблеми на инвестициите в енергетика."- Оплели са се като пате в калчища :-). Така е, като некой отказва да "спазва плановете" в "плановата" икономика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
шегувах се само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
ааааа... против истината нямамимам обаче нещо против тея двамата дето се мислят за единствените виждащи и знаещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 8 години
ти имаш нещо против истината ли ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Очаквайте поредно включване на онзи със сгрешената парична система и на другия със списъка какво трябва да се направи за да се избегнат всички задаващи се световни катастрофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Мдам: г-жа Русева се оказа ного кьопава май.Иначе няма сериозни проблеми - добивниците на слуз и с тях свързаните ще гризнат дървото - ама това са основно чаршафосани - кому му пука за тия негодници?Поне 50% от останалата икономика обаче е по-малко или повече на далавера от евтината слуз - а индиректно - ВСИЧКИ други са на далавера от.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още