IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР повиши прогнозата си за растежа през 2015 и 2016 г.

Ниските цени на петрола и допълнителните парични стимули подкрепят възстановяването, посочва организацията

13:55 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР повиши прогнозата си за растежа през 2015 и 2016 г.

Перспективите пред световната икономика се подобряват в първите месеци на 2015 г. в резултат от ниските цени на петрола и предоставените допълнителни парични стимули от редица централни банки. Това посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в своя последен доклад относно състоянието на световната икономика, предава MarketWatch.

Но базираната в Париж институция предупреждава да не се разчита твърде много на паричната политика за подкрепа на растажа, тъй като това поражда опасност за стабилността на финансовата система, включително и прекомерното поемане на риск, завишено кредитиране и валутни курсове, които не отразяват текущото състояние на икономиката.

Според ОИСР поскъпването на американския долар спрямо други водещи валути допринася за ниската инфлация в най-голямата световна икономика и може да забави растежа чрез потискането на износа. Поради тази причина ОИСР очаква Фед да отложи първото покачване на лихвените проценти, за което мнозина икономисти смятат, че ще се случи в средата на 2015 г., докато не са налице сигнали, че европейските икономики се възстановяват пълноценно и докато еврото не поскъпне.

В първата си преоценка на прогнозите за икономическия растеж през 2015 г. ОИСР сега очаква икономиките, които съставляват 70% от глобалния БВП, да нараснат с 4% през 2015 г. и с 4,3% през 2016 г. В предходната прогноза, публикувана през ноември, ОИСР предвиждаше ръст от 3,9% и 4,1%, съответно.

Според организацията приспособителната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стимулира икономическата активност в еврозоната. Поради тази причина ОИСР вдига оценката си за растежа в региона до 1,4% през 2015 г. и до 2% през 2016 г. от 1,1% и 1,7%, съответно, каквито бяха предходните очаквания.

Само за Германия ОИСР предрича икономически напредък от 1,7 на сто през 2015 г. и от 2,2% през 2016 г., а за Франция – 1,1% и 1,7%, съответно. ОИСР очаква, че Италия ще излезе трайно от рецесията, ако постигне годишен икономически ръст от 0,6%. Оценката за 2016 г. е за ускоряване на икономическя растеж до 1,3%.

Експертите на ОИСР обаче предупреждават, че, за да бъде възстановяването в еврозоната устойчиво, правителствата трябва да пристъпят към така нужните икономически реформи и да изпълнят новата програма за инвестиции в инфраструктура.

ОИСР предполага, че растежът в САЩ през 2015 г. ще бъде в рамките на 3,1% и 3% през 2016 г. Оценката за Великобритания е 2,6% през тази и 2,5% през 2016 г. Друга водеща икономика – канадската – ще отчете растеж от 2,2 на сто през тази и 2,1% през следващата година.

Поради подобни причини ОИСР повишава и прогнозата си за икономиката на Япония. Сега базираната в Париж институция очаква ръст от 1% през тази и от 1,4% през следващата година. Предишната оценка за Япония бе за икономически растеж в рамките на 0,8 на сто и 1% през 2016 г. ОИСР дори призова японското правителство да покаже „по-големи амбиции“ в опитите си да реформира икономиката.

ОИСР понижава прогнозата си за икономическия напредък на Китай, но най-съществените изменения са в оценктие за други две големи развиващи се икономики. ОИСР покачва прогнозата си за прираста на БВП на Индия до 7,7% през 2015 г. и до 8% през 2016 г. при предишни 6,4% и 6,6 на сто. С това ОИСР намеква, че очаква страната да измести Китай като най-бързоразвиваща се водеща световна икономика.

ОИСР оряза прогнозата си за ръста на икономиката на Бразилия, като институцията вече очаква свиване от 0,5% спрямо предходната оценка за ръст от 1,5 на сто.

Въпреки оптимистичните оценки за някои от най-големите икономики, от ОИСР предупреждават, че заплахите, които поражда ниската инфлация, и в много случаи спадащите цени, растат. Според ОИСР е възможно до средата на годината цените в петте водещи икономики да вървят нядолу – ситуация, което би била безпрецедентна.

Освен това ОИСР отбелязва, че от декември насам централните банки в държави, които съставляват 48% от световния БВП, са разхлабили курса на своята монетарна политика, предоставяйки още стимули за икономиките. Според ОИСР номиналните лихвени проценти са необичайно ниски, а в някои случаи, както изобразява графиката, са дори негативни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още