IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Растежът в редица водещи икономики продължава да набира инерция

Последните данни на базираната в Париж институция обаче свидетелстват за слабостите в еврозоната

15:19 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Растежът в редица водещи икономики продължава да набира инерция

Растежът в повечето водещи световни икономики продължава да набира стабилна инерция, но сред държавите членки на еврозоната Германия и Италия изпускат пàрата. До този извод достигат експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише Ройтерс.

Последните данни на базираната в Париж институция са поредните, които издават слабостите на еврозоната, и идват само ден, след като Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст.

През август водещият индикатор на ОИСР, следящ икономическите цикли на нейните 33 страни членки, остава на ниво от 100,4 пункта – колкото бе и през юли. Показателят е и над дългосрочната средна стойност от 100 пункта. Всъщност индикаторът кръжи в близост до 100,5 пункта от ноември 2013 г. насам.

Данните сочат, че растежът на държавите членки на ОИСР като цяло, заедно с Канада и САЩ, „набира стабилна инерция“. Организацията очаква и стабилност по отношение на икономическия ръст в Бразилия, Русия и Китай.

В еврозоната обаче данните показват, че растежът отслабва. Показателят на ОИСР за Германия спада до 99,7 пункта от 100,1 пункта, регистрирани през юли. Същото важи и за Италия, чиято икономика също губи инерция.

Що се касае до Великобритания, оценките на ОИСР продължават да са положителни, въпреки че показателят се понижава минимално до 100,7 пункта от юлските 100,8 пункта.

Според ОИСР факторите за намалението на индикатора за Япония от 99,8 пункта до 99,6 пункта са еднократни.

Индия е единствената голяма икономика, чийто индикатор свидетелства за покачване на растежа. Той расте до 99 пункта от 98,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още