IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР реформира правилата си за борба с укриването на данъци

Организацията призовава правителствата да приемат новите регулации, които обаче нямат задължителен характер

10:01 | 06.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) завърши преразглеждането на правилата си за борбата с укриването на данъци, съобщи BBC. Новите насоки, които ще бъдат официално представени по-късно тази седмица, предвиждат компаниите да плащат данъци в държавите, в които оперират.

Според съвместен доклад на ОИСР и Г-20 в момента редица закони позволяват на мултинационалните компании да пренасочват печалбите си към удобни за тях региони, което води до годишни загуби между 100 млрд. и 240 млрд. долара. Това е между 4 и 10% от световните приходи от корпоративни данъци. Според финалния доклад по проекта Base Erosion and Profits-Shifting (BEPS) това нанася особено големи щети на развиващите се пазари.

Компаниите ще трябва подробно да описват глобалните си операции и политики за пренасочване на печалбите. Отделно,  фирмите ще трябва да предоставят информация за дейността си в отделните държави.

„Декларирането на дейностите за отделните държави ще предостави по-ясен поглед за това къде са печалбите, продажбите, служителите и активите и къде се плащат данъци“, пише в доклада.

Предвидено е рамково споразумение за повече прозрачност между правителствата. Някои от съществуващите правила пък са променени, така че да се гарантира, че ДДС се събира в държавата, където се намира потребителят, отбелязва Financial Times. 

ОИСР призовава националните правителства да приемат мерките, които обаче нямат задължителен характер.

Според изследване на агенция Ройтерс в 35 държави 2/3 от компаниите възнамеряват да преразгледат структурата си. Надзорната комисия за бизнеса и индустрията в ОИСР – звеното, което представлява компаниите – казва, че проектът BEPS трябва да се случи, но допълва, че е необходима още работа по някои правила.

Критици на новите мерки, сред които някои изпълнителни директор в технологичната индустрия, твърдят, че препоръките могат да бъдат обект на интерпретация от страна на данъчните служби в отделните страни. Те се опасяват, че може да се стигне до двойно данъчно облагане, например.

Проектът BEPS, започнал през 2013 г., включва всички членки на ОИСР и Г-20 и се смята за една от ключовите реформи в международните данъчни правила от десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Добре де, защо никой не говори за заплащането на нас ***?!Данъци, да ги храним ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още