IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Заетостта в развития свят ще остане под предкризисните нива и през 2015 г.

Организацията препоръча стимулиране на търсенето и мерки срещу структурната безработица в регионите със слабо възстановяване

15:14 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Заетостта в развития свят ще остане под предкризисните нива и през 2015 г.

Нивата на заетост в много от развитите икономики ще останат под предкризисните си нива и през 2015 г., заради слабото и неравномерно възстановяване на световната икономика, прогнозира Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Устойчиво високите нива на безработица се дължат до голяма степен на слабо търсене в световен мащаб и биха се понижили, ако възстановяването се засили, пише в годишния си доклад за трудовите пазари базираната в Париж организация. Институцията обаче предупреждава, че някои страни показват признаци, че високите нива на безработица в тях ще останат и в дългосрочен план.

ОИСР препоръчва, че мерките за насърчаване на търсенето на стоки и услуги трябва да са приоритет в борбата с високата безработица, но посочва и нуждата от други инициативи, насочени към изглаждане на несъответствията на трудовите пазари.

„Стимулирането на търсенето трябва да остане основна цел в регионите, където възстановяването не е особено силно, в съчетание с въвеждането на мерки, които да се справят със структурната безработица“, казват от ОИСР.

Процентът на заетост в 34-те страни членки на ОИСР към края на 2013 г. остава с 1,8 процентни пункта по-нисък от нивото от 56% преди кризата, като разликата ще се свие едва до 1,3% до края на 2015 г., прогнозира организацията.

Връщането към предкризисините нива на заетост обаче ще бъде много неравномерно. Към края на 2015 г. заетостта ще бъде по-висока от нивата през 2007 г. в ограничен брой държави като Германия и Южна Корея. В повечето страни заетостта ще изостава от предкризисните нива, като това ще е най-осезаемо в държавите, които поеха най-тежките удари от фискалната и банкова криза в еврозоната. Заетостта в Испания ще изостава с 10,6 процентни пункта от нивото си през 2007 г., тази в Гърция – с 9,3 процентни пункта. Броят на заетите в САЩ ще изостава с 3,3 процентни пункта.

Трайно високите нива на дългосрочна безработица – случаят, при който хората си търсят работа от година или повече, са показател за това, че дори и набиращото сила възстановяване няма да може да възстанови всички работни места, изгубени след кризата.

16,3 млн. души са без работа от най-малко година сред членовете на ОИСР към първото тримесечие на тази година. Броят им представлява една трета от всички безработни, отчитайки ръст от 85% спрямо 2007 г.

Високите нива на структурна безработица и ниските такива на заетостта засягат и централните банки, тъй като те сочат, че потенциалът за производство на стоки и услуги може да бъде изчерпан по-бързо, когато търсенето се възстанови, генерирайки инфлация, след като заплатите биват повишавани.

ОИСР повиши прогнозата си за постоянния темп на инфлация в редица страни, всички, с изключение на една, от които са европейски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още