IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийският дух в Бразилия - белязан от протести

Хиляди протестираха срещу временния президент на страната Мишел Темер часове преди началото на Олимпиадата

21:40 | 05.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около 3000 души бразилци протестираха шумно на известния плаж Копакабана срещу временния президент на страната Мишел Темер, който ще открие довечера Олимпийските игри на митичния стадион Маракана в Рио де Жанейро, предаде Франс прес.

"Не на Олимпийските игри" и "Темер вън", пишеше на плакатите на протестиращите, събрали се пред хотел Копакабана палас в близост до игрището за плажен волейбол, пише БТА.

"Искаме да използваме обстоятелството, че сега цял свят гледа към Бразилия, за да разкрием, че отиваме към диктатурата", заяви един от протестиращите, 59-годишният инженер Убиратан Делгадо. 

През месец май Дилма Русеф беше отстранена временно от президентския пост, докато трае процесът срещу нея в Сената по обвинение в бюджетни измами. Решението на Сената се очаква през септември.

Русеф твърди, че е жертва на "парламентарен държавен преврат", подбуден от нейния вицепрезидент Мишел Темер. Ако тя бъде отстранена от президентския пост, Темер ще довърши мандата й до 2018 г., отбелязва АФП.

Темер ще открие Олимпийските игри с кратка реч, за да избегне освиркванията от част от публиката. По-късно в покрайнините на стадиона Маракана е планиран друг протест, участниците в който ще викат "Темер вън" по време на речта му. Според някои бразилски медии има планове след речта му да се пусне музиката с пълна сила, за да се заглушат евентуални освирквания.

"Пучът в Бразилия премахва олимпийския дух", пише на плакати на френски и английски. Друг плакат показва Темер, гримиран като злодея от филмите за Батман - Жокера, който приближава с брадва към главата на бразилски работник.

Много от протестиращите бяха облечени в червено, цветът на Партията на трудещите се, към която принадлежат Русеф и предишният президент Лула да Силва.

Русеф и Да Силва, благодарение на който през 2009 г. се взе решение Олимпийските игри да се състоят в Рио де Жанейро, отказаха да присъстват на церемонията по откриването днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още