IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онтарио планира да се включи към експеримента с безусловния базов доход

Над 1,7 млн. души в провинцията живеят с доходи под линията на бедността

08:15 | 21.02.17 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От всички идеи как хората да бъдат изкарани от бедността, една от най-спорните е и една от най-простите: правителствата да раздават месечни суми на бедните, без допълнителни условия, коментира Quartz.

Именно това планира да направи канадската провинция Онтарио, с което вече предизвика шумотевица. Либералната партия, която в момента контролира местното правителство, цели да стартира пробно програма за „безусловен базов доход“ в три града през пролетта на 2017 г. Макар че тепърва ще идентифицира три „опитни зайчета“, намеци за това как ще изглежда системата могат да бъдат открити в доклад от миналия август от Хю Сийгал, бивш член на канадския Сенат, сега ръководител на Massey College към университета в Торонто.

Той препоръчва сумата да е в размер на поне три четвърти от официалната линия на бедността в Канада. На това ниво пълнолетно лице би получавало годишен базов доход от 16 989 долара, което е двойно повече от максималното плащане от 8472 долара съгласно сегашната социална програма на провинцията.

Над 1,7 млн. души в Онтарио живеят с доходи под линията на бедността, която е на ниво от 20 676 за един човек годишно, или 41 351 долара за домакинство от четирима, сочат данни от 2011 г. на канадската статистическа служба. Много от бедните в провинцията са били съкратени между 2000 и 2007 г. след упадъка на автомобилната индустрия и други производствени сектори.

Онтарио като цяло формира около 40% от общото производство на Канада. Централно място в икономическата политика на либералите заема замяната на традиционното производство с нови „базирани на знанията“ работни места в области като медицински изследвания и финансова технология.

Много икономисти смятат, че безусловният базов доход може да помогне за тази промяна. „Време е да започнем да обмисляме такъв вид базов доход заради променящия се характер на работата вследствие на автоматизацията“, казва Крис Балард, министърът, отговорен за инициативата с базовия доход.

„Ако се направи както трябва и е универсално достъпна, тя може да предостави възможности на хората да проучат предприемачеството, защото няма да се тревожат за основните си нужди, които са покрити, поне за кратък период от време, докато в същото време разработват бизнес идея“, казва Бен Ърл, социален планьор към организацията Durham Workforce Authority. “По подобен начин тя може да бъде ползвана в подкрепа на хора, които искат да се върнат в училище. Някои може да реши да си вземе почивка от работата, за да се върне към образованието и да развие уменията си“.

В момента Индия сериозно обмисля въвеждането на базов доход в цялата страна, след като три експеримента са показали положително влияние върху здравето и заетостта, от което са спечелили основно момичета, жени и инвалиди. Финландия също започна пилотна програма на 9 януари, в която през следващите две години 2000 избрани на случаен принцип безработни финландци ще получават по 560 евро на месец вместо социални помощи. Те не се задължени да си търсят работа, но ако го направят, ще продължат да получават сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Сгрешената дума е безусловен иначе трябва базов доход гарантиращ физическото оцеляване на всеки човек Хартата на ООН - http://***.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blg член 25 ''Bсеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние. Tой има право на осигуряване в случай на безработица, болест, инвалидност, овдовяване, старост или други случаи на лишаване от средства за съществуване по независещи от него причини''ТОЕСТ задължението на политиците(държавата) е да осигурят работа или обществени кухни или купони за храна като САЩ(50млн.) ,и ваучери за енергия С ЦЕЛ ОСИГУРЯВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ,и соц.пенсия и здравно осигуряване ако не могат да осигурят работни места ,и това е част и от християнството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Аз виждам един интересен плюс от ББД - няма как някой да отпядне от учелище поради финансови затруднения. Ако тази мьрка доведе само до това - всички роми да се обрязоват, аз съм за!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
По тази логика скандинавските държави или пенсионерите са вече в комунизма :) Гарантирането на физичекото оцеляване на хората и запазването на собтвеността в ръцете на капиталистите е доста далече от комунистическата идея. Това по скоро е антикомунистическа идея за да може бедните да имат какво да губят и да не правят революция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
senzor
преди 7 години
Някой работил ли е като чистач, строител, миньор, монтажник, бояджия, хамалин, овчар, кравар, работник в парник или на полето. Ако има ББД мислите ли че някой ще се хване на такава или друга непривлекателна работа. Цял живот ще търсят и няма да намерят подходяща работа защото ББД унищожава мотивацията за неприятен труд. И тогава IT спецове, лекари, учители, чиновници и работещите приятни професии ще трябва да тръгнем на бригади. Някои помнят, други могат да прочетат история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Всичко е въпрос на технологии. Ако има негораничена и евтина енергия от ВЕИ или друг източник и роботизация, която без човешка намеса може да произвежда стоки и услуги нищо не може да е ограничен ресурс. Обработваемата земя също не може да е ограничен ресурс, защото технологиите могат да позволят производство в пустините или океаните. Единственият ограничен ресурс може да е локацията при имотите, но и там бързият и удобен транспорт може да намали предимствата на дадена локация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
krasssen
преди 7 години
Съгласен съм относно собственоста , Твърдя , че Маркс е предсказал това за потребностите преди време .А национализации и приватизации на собственост ще има още доста докато той излезе също прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Сегашните социални системи също имат много елементи, които не зависят от приноса на индивида! Не случайно тези системи се наричат солидарни. В скандинавските държави например реално никой не може да остане на улицата дори и без ББД.Експеримента във Финландия е реален експеримент, защото работещите биха могли да получават ББД, само ако успоредно са обложени с данък ББД. Няма как иначе да се върже сметката на ББД, но дори за работещия е добра тази схема, защото му дава по голяма свобода за смяна на работното място. Всяка смяна на работното място е риск да останеш без доходи. Ако имаш ББД вероятно би бил много по смел да опиташ да си смениш работното място с по добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Осигуряването на минимална сума за оцеляване е много далече от всекиму според потребностите и остава достатъчно широко поле за мотивираност на индивида да направи нещо повече от физическо оцеляване! Освен това Маркс иска промяна на собствеността, а това е основата на капитализма! Средствата за производство винаги трябва да бъдат в ръцете на този, който може най-ефективно да ги управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Относително неограничени са, в смисъл може да бъдат произведени предостатъчно за всички по света и да остане дори. Най-ограничени мисля че са жилищата, защото там е трудно да се задоволят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Не съм сигурен, че храната и отоплението са неограничени, все пак някои харчи ресурси, за да произведе и храната и отоплението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още