IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Близо милион видове може да изчезнат в близките десетилетия

Загубата на биоразнообразие застрашава човечеството - например, осигуряването на храна, вода и енергия, твърди организацията

19:09 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
ООН: Близо милион видове може да изчезнат в близките десетилетия

Близо един милион животински и растителни вида са застрашени от изчезване в близките десетилетия - това е мрачната статистика в последния световен доклад за природата на ООН. Според проучването тази негативна тенденция може да се предотврати, но е нужна незабавна промяна на отношението на човечеството към околната среда.

Изготвянето на дългоочаквания доклад на ООН е отнело три години. В него са цитирани над 15 хиляди научни разработки. Окончателната му дължина е 1800 страници. Прогнозите в него обаче са катастрофални. Според доклада последните 50 години от човешката история са били най-унищожителни, предава Bulgaria ON AIR.

"Губим видове с историческа скорост - близо един милион вида са застрашени. Това не е проблем само за природата, а и за икономиката, развитието, сигурността, морала и етиката", посочи директорът на експертна група към ООН на биоразнообразието сър Робърт Уотсън.

От 1970 година насам, населението на земята се е удвоило, световната икономика се е увеличила четирикратно, а търговията е десет пъти повече. За да може да бъде осигурена храна, вода и енергия на растящото население, само в периода между 1980 и 2000 година са изсечени над 100 милиона хектара тропически гори. А влажните зони са едва 13% от това, което са били през 1700 година. Тези действия, предназначени за растежа на човечеството, обаче, ще му навредят дългосрочно.

"Загубата на биоразнообразие застрашава човечеството - например, осигуряването на храна, вода и енергия. Намаляването на природните ресурси може да доведе и до конфликти между хората в някои части на света, предимно по-бедните такива", допълни  Уотсън.

Скоростта на изчезване на видовете е десетки, дори стотици пъти по-бърза от последните десет милиона години. Ефектите върху почвите също са негативни, като близо 23% са загубили плодовитостта си. А единственото, което може да предотврати унищожаването на природата, е спешна промяна на глобалната икономическа и финансова система.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още