IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН даде насоки на Г20 за зеленото финансиране

Препоръките са публикувани дни преди началото на климатичната конференция в Глазгоу

11:03 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите световни икономики трябва да гарантират, че ангажиментите за въглеродна неутралност, поети от финансовите институции, са стабилни, подкрепени от науката и прекратяват финансирането за нови проекти за изкопаеми горива.

Това е първата официална насока, която прави Организацията на обединените нации (ООН) към Г20, пише Ройтерс.

Организацията публикува препоръките си дни преди началото на дългоочакваната климатична конференция, която ще се проведе в Глазгоу в края на месеца. ООН вече обяви в доклад, публикуван през август, "червен код" за климата. В него беше пояснено, че действията, които се предприемат, са твърде бавни и недостатъчни.

Едва през последните две години видяхме редица заявки и ангажименти за нулеви емисии и по тази причина подготвихме и насоки, включително и за зеленото финансиране, обясняват още от ООН. Едни от тях са финансовите институции да се съобразяват с научни данни и сценарии при вземането на решения за финансиране, както и да показват публично с кои анализи се съобразяват.

"Предизвикателство е как да дефинираш наука и нашите насоки правят именно това - показва как да се прилага науката, за да се гарантира, че ангажиментът е надежден", казва Джесика Андрюс от Програмата за екологична финансовата инициатива на ООН (UN EPFI) пред Ройтерс.

В идеалния случай институциите трябва също така да определят петгодишни цели и да докладват ежегодно за напредъка, като прилагат подходящи пътища към въглеродна неутралност, които стимулират компаниите да действат, се казва още в документа на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още