IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН отново призова САЩ да премахнат икономическото ембарго срещу Куба

Кубинският външен министър Бруно Родригес определи действията на САЩ срещу неговата страна като "акт на агресия"

22:15 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ООН отново призова за прекратяване на американското икономическо ембарго срещу Куба по време на общо събрание, отхвърляйки опита на САЩ да промени текста с поправка, с която делегацията от Вашингтон настоява островната държава да подобри политиката за човешките права, информира Ройтерс. 

Въпреки че гласуването в ООН има своята политическа тежест, единствено Конгресът на САЩ може да отмени въведеното преди повече от 50 години икономическо ембарго.

САЩ и Израел са гласували против резолюцията, която е подкрепена от 189 държави, а представителите на Украйна и Молдова са се въздържали.

„Много страни виждат в резолюцията начин да наранят САЩ“, заяви американската представителка в организацията Ники Хейли.

От 24 години насам всяка година САЩ гласуват срещу тези резолюции на Общото събрание на ООН, като единствено през 2016 г. се въздържат по време на кабинета на Барак Обама, който започна размразяването на отношенията с Куба.

В четвъртък кубинския външен министър Бруно Родригес заяви, че правителството на САЩ няма моралното право да критикува неговата страна и другите държави по въпросите за човешките права.

Той определи американското икономическо ембарго като „акт на агресия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още